The Washington Post: США анулювали візу українцю, який співпрацював з адвокатом Трампа і збирав компромат на Байдена

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Державний департамент США відкликав візу політолога, колишнього співробітника посольства України у США Андрія Теліженка, який допомагав адвокату Дональда Трампа Рудольфу Джуліані збирати інформацію про колишнього віцепрезидента Джо Байдена та його діяльність в Україні.

Про це повідомляє The Washington Post.

За даними видання, анулювання візи відбулося майже одночасно з введенням Мінфіном США санкцій проти народного депутата України Андрія Деркача, який співпрацював із Джуліані. Так, 9 вересня Теліженко не зміг сісти в Києві на рейс до Нью-Йорка.

Водночас речниця Держдепартаменту відмовилася коментувати виданню анулювання візи Теліженку, а Джуліані проігнорував відповідне прохання.

Сам Теліженко заперечує свою причетність до російського втручання або дезінформації, як і співпрацю з Деркачем, а також запевняє, що про відкликання візи йому нічого не відомо.

«Я взагалі нічого про це не чув», — сказав він, але відхилив неодноразові прохання надати докази свого вʼїзду або перебування у США.

Про що йдеться?

  • Андрій Теліженко працював у посольстві України у США у 2015—2016 роках. У січні 2017 року видання Politico опублікувало матеріал, у якому йшлося про те, що українська дипломатична місія нібито втручалася у президентські вибори у США і підтримувала Гілларі Клінтон.
  • Одним з головних спікерів публікації Politico був Андрій Теліженко. Він, зокрема, заявляв, що під час його служби в посольстві України у США з грудня 2015 до червня 2016 року він бачив, як посольство надавало перевагу Гілларі Клінтон перед Дональдом Трампом. А посол Валерій Чалий, за його словами, особисто давав вказівки не підтримувати кампанію Трампа. Україна це заперечує.
  • На початку грудня 2019 року, під час візиту до Києва адвокат Трампа Рудольф Джуліані тричі зустрічався з Шокіним. Про це «Бабелю» розповів колишній працівник посольства України у США Андрій Теліженко. Також раніше Джуліані стверджував, що Шокіна звільнили на прохання Байдена — через розслідування діяльності компанії Burisma.
  • Джуліані також просив Державний департамент і Білий дім видати Шокіну візу, оскільки той обіцяв компромат на демократів.
  • У кінці січня 2020 року Шокін заявив, що його отруїли ртуттю, через що він ледь не помер. Він вважає, що до цього може бути причетним Байден.
  • 27 лютого ДБР зареєструвало кримінальне провадження за заявою Шокіна про можливий тиск Байдена на нього. Причиною тиску, вважає Шокін, стало розслідування ГПУ стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був син колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантер.
  • У серпні колишній віцепрезидент США Джо Байден погодився брати участь у виборах від Демократичної партії. Його головним опонентом буде чинний президент Дональд Трамп. Вибори президента США заплановані на 3 листопада.