США ввели санкції проти українського депутата Деркача. Його вважають російським агентом впливу на вибори президента

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США ввели санкції проти українського депутата Деркача. Його вважають російським агентом впливу на вибори президента

Андрій Деркач

Петро Журавель / Wikipedia

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти чотирьох осіб, яких підозрюють у втручанні до виборів президента за підтримки російського уряду. Серед них — український депутат Андрій Деркач.

Відповідне рішення американське відомство опублікувало на своєму сайті.

Під санкцій підпали росіяни Антон Андреєв, Дарія Асланова й Артем Лівшиц з Санкт-Петербургу, а також позафракційний депутат Верховної Ради України Андрій Деркач.

США розглядають українця як агента, пов’язаного з російською розвідкою близько десяти років.

«Деркач прямо чи опосередковано брав участь, фінансував, приховував та іншим чином був причетний до спроб втручання та підриву прийдешніх президентських виборів у США у 2020 році з боку інших держав», — йдеться в повідомленні.

Депутату закидають проведення кампанії впливу на вибір американських громадян, розпочату ще в 2019 році. За даними Мінфіну, Деркач займався поширенням неправдивих відомостей про посадовців США через західні медіа.

Зазначається, що з травня до липня 2020 року він випустив відредаговані аудіозаписи за участю американських посадовців і міжнародних політичних діячів, щоб вплинути на результати виборів президента у США, які мають відбутися 3 листопада.

«Андрій Деркач та інші російські агенти застосовують маніпуляції і шахрайство у спробах вплинути на вибори у США та інших державах», — заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Трьох росіян, які підпали під санкції разом із Деркачем, підозрюють в обслуговуванні криптовалютних рахунків «фабрики тролів» наближеного до президента Росії Євгена Пригожина, чию кампанію з дезінформації через портал Peace Data нещодавно викрили.

Усіх чотирьох внесли до списку Specially Designated Nationals And Blocked Persons List. У ньому — особи та компанії, які діють від імені країн, що перебувають під санкціями, а також терористи та наркоторговці. Їхнє майно й активи на території США блокуються, а громадянам та юридичним особам заборонено укладати з ними угоди.