Мін’юст США обмежив розслідування зв’язків Трампа з Росією та закрив паралельні провадження. У цій справі досі немає чітких відповідей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Мін’юст США обмежив розслідування зв’язків Трампа з Росією та закрив паралельні провадження. У цій справі досі немає чітких відповідей

Alex Wong / Getty Images

Міністерство юстиції США таємно обмежило розслідування втручання Росії у вибори президента 2016 року та зв’язків з цією державою кампанії Дональда Трампа. Це не дозволило слідству завершити вивчення багаторічних відносин між чинним президентом і Росією.

Про це розповідає The New York Times.

Спеціальний радник Роберт Мюллер завершив розслідування, добився більше 30 обвинувачувальних актів та вироків проти головних помічників Дональда Трампа. Він також склав доповідь, у якій окреслив широкомасштабну операцію Росії з допомоги Трампу на виборах та зусилля із перешкоджання розслідуванню.

Але правоохоронна система США так і не завершила дослідження особистих зв’язків Трампа з Росією, навіть після того як деякі слідчі ФБР назвали ці зв’язки загрозою нацбезпеці та почали власне розслідування. Його згорнув колишній заступник генпрокурора Род Розенштейн. На його переконання, у ФБР для цього не було достатніх підстав.

За даними джерел видання у правоохоронних органах, Розенштейн суттєво обмежив розслідування Мюллера. Він доручив лише зʼясувати, чи було порушено якийсь закон у зв’язку з російським втручанням у вибори.

Згодом з групи Мюллера усунули агента контррозвідки ФБР Пітера Страка, посилаючись на його зневажливе ставлення до президента. Він відкрив паралельне розслідування зв’язків Трампа з Росією під кодовою назвою Crossfire Hurricane. Пізніше Страка взагалі звільнили з ФБР.

Цього місяця комітет з розвідки Сенату опублікував звіт, у якому описав широкі зв’язки Трампа з Росією, виявив офіцера російської розвідки в оточенні колишнього керівника його передвиборчої кампанії тощо, але визнав, що не в змозі осягнути загальну картину та не здатен отримати інформацію про особисті статки президента.

Навіть напередодні виборів головні питання про зв’язки Трампа з Росією залишаються без відповіді. Президент демонстрував відкритість до Росії, відмовився критикувати агресію Кремля щодо Заходу. Також він відкинув висновок розвідувальної спільноти США про спробу Росії вплинути на вибори ще раз.