Верховний суд США зобовʼязав Трампа розкрити дані своїх податкових декларацій

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Верховний суд США зобовʼязав Трампа розкрити дані своїх податкових декларацій

Alex Wong / Getty Images

Верховний суд США зобовʼязав президента Дональда Трампа розкрити дані своїх податкових декларацій за останні девʼять років.

Про це пише Русская служба BBC.

На користь цього рішення виступили сім суддів, двоє проголосували проти. Згідно з рішенням, нью-йоркська бухгалтерська фірма Mazars LLP, яка вела податкові справи Трампа, а також два банки — Deutsche Bank і американський Capital One — зобовʼязані розкрити податкові декларації, дані про позики, кредити та інші фінансові операції Дональда Трампа за останні девʼять років.

Зазначається, що обидва банки і бухгалтерська фірма Mazars вже заявили, що після рішення Верховного суду США готові надати всі наявні в їх розпорядженні фінансові документи.

Про що йдеться?

Трамп став першим президентом США за останні 50 років, який після виборів відмовився розкрити дані своїх податкових декларацій. У червні 2015 року, перед тим, як заявити про свою участь у виборах, він опублікував коротку, лише на одну сторінку, заяву, підготовлену, за його власними словами, «великою бухгалтерською фірмою, однією з найбільш шанованих». У заяві стверджувалося, що статки Трампа становлять $8,7 млрд.

Пізніше Трамп заявляв, що «поки що» не може опублікувати податкові декларації, оскільки вони проходять «аудит податкової служби». Попри це, три комітети в палаті представників у 2018 році зажадали розкрити податкові документи Трампа в рамках проведених законодавцями розслідувань.

На думку членів Конгресу, ці документи дозволять зʼясувати, чи був причетний президент США до фінансового шахрайства, відмивання грошей, чи використовував він службове становище для незаконного отримання прибутку чи і отримував він позики і кредити від іноземних держав. Останній пункт, на думку законодавців, міг свідчити про те, що деякі країни могли мати інструменти для тиску на Трампа і, відповідно, втручатися у вибори в США.

Прокуратура округу Нью-Йорк, своєю чергою, намагається отримати фінансові та податкові документи Трампа в рамках розслідування про можливі таємні виплати двом жінкам, які, як вони стверджують, вступали в сексуальні стосунки з майбутнім президентом. Про ці виплати під час слухань у Конгресі заявив колишній особистий адвокат глави Білого дому Майкл Коен, повідомивши, що за розпорядженням Трампа він заплатив $130 тис. порноакторці Стормі Деніелс. Імʼя другої жінки і заплачена їй сума поки не розкриваються.