Доповідь: Голова передвиборчого штабу Трампа «охоче ділився інформацією» з росіянами, які працювали на розвідку РФ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Доповідь: Голова передвиборчого штабу Трампа «охоче ділився інформацією» з росіянами, які працювали на розвідку РФ

Alex Wong / Getty Images

Комітет з розвідки Конгресу США опублікував звіт, в якому наводяться докази контактів передвиборчого штабу Дональда Трампа з росіянами у 2016 році.

Короткий виклад звіту, що містить понад тисячу сторінок, опублікувало CNN.

Згідно з ним, тодішній глава штабу Пол Манафорт «мав доступ на високому рівні до інформації і був готовий ділитися нею з особами, тісно повʼязаними з російськими спецслужбами». Його участь в кампанії Трампа спецслужби США розцінювали як можливість для російських спецслужб впливати на кампанію Трампа й отримувати конфіденційну інформацію про неї.

Також стверджується, що Манафорт працював безпосередньо з офіцером російської розвідки Костянтином Килимником і намагався поділитися з ним внутрішньою інформацією щодо кампанії. Комітет заявляє, що отримав «деяку інформацію, з якої випливає, що Килимник міг бути повʼязаний зі зламом електронної пошти Гілларі Клінтон і Національного комітету Демократичної партії у 2016 році.

Крім того, Комітет з розвідки стверджує, що ще двоє росіян, які брали участь у зустрічі з керівництвом кампанії Трампа у Trump Tower в червні 2016 року, мали «важливі звʼязки з російським урядом, зокрема з російськими спецслужбами».

«Російські державні діячі продовжували щонайменше до січня 2020 року поширювати дезінформацію про роль Росії у виборах 2016 року, а Манафорт (і Килимник) активно брали участь у цій кампанії впливу, звинувачуючи у втручанні Україну», — повідомляє видання.

Також у звіті йдеться, що Росія скористалася недосвідченістю команди Трампа та її протидією політиці адміністрації Барака Обами у своїх інтересах.

  • У квітні 2019 року Міністерство юстиції США опублікувало доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував можливе втручання Росії в президентські вибори 2016 року. Розслідування тривало майже два роки. У доповіді 400 сторінок.
  • Доповідь Мюллера складається з двох частин. Одна описує спроби російського втручання, друга стосується можливого порушення Трампом американського законодавства в контексті співпраці з Росією. Офіційно доповідь називається «Звіт про розслідування російського втручання у президентські вибори 2016 року». Зрештою розслідування не довело пряме втручання Росії у вибори 2016 року.
  • У 2019 прокуратура Нью-Йорка звинуватила Манафорта у шахрайстві. Ексглаву штабу Трампа засудили до семи з половиною років вʼязниці.