Доповідь комітету Сенату: У 2016 році Путін доручив зламати сайти демократів, щоб допомогти Трампу перемогти на виборах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Доповідь комітету Сенату: У 2016 році Путін доручив зламати сайти демократів, щоб допомогти Трампу перемогти на виборах

Sasha Mordovets / Getty Images

У 2016 році президент Росії Володимир Путін наказав зламати компʼютерні мережі та облікові записи, які повʼязані з Демократичною партією. Про це йдеться в доповіді комітету Сенату США з розвідки, передає Reuters.

Хакери мали здобути інформацію, що мала очорнити Гілларі Клінтон і її президентську кампанію. Такі ж висновки надали американські шпигунські агентства у 2017 році.

У звіті також стверджувалося, що колишній голова кампанії Трампа Пол Манафорт співпрацював із росіянами, зокрема з олігархом Олегом Дерипаскою, до і після американських виборів 2016 року. У комітеті дійшли висновку, що роль Манафорта та його близькість до Трампа створили можливості для російської розвідки.

У комітеті зʼясували, що Манафорт найняв і тісно співпрацював із росіянином Костянтином Килимником. Його називають російським розвідником, який став невідʼємною частиною діяльності Манафорта в Україні та Росії. Він начебто був звʼязною ланкою між Манафортом і Дерипаскою.

Окрім цього, сайт WikiLeaks грав ключову роль у впливі Росії на вибори — його куратори знали, що допомагають російській розвідці. У той час як ГРУ і WikiLeaks публікували викрадені документи, кампанія Трампа прагнула максимізувати важливість цих документів, щоб поліпшити виборчі перспективи Трампа. Також співробітники його кампанії заохочували подальші «зливи».

У комітеті зазначили, що доповідь надає найбільш повний опис загроз, які становить Росія. Віцеголова комітету, демократ Марк Уорнер сказав, що доповідь вказує на «неймовірні» контакти між командою Трампа і російськими агентами.