США винесли новий обвинувальний висновок проти Ассанжа

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Федеральне велике журі у США винесло другий обвинувальний висновок проти Джуліана Ассанжа, в якому йдеться про можливу змову засновника WikiLeaks із групою хакерів з Anonymous.

Про це пишуть на сайті Міністерства юстиції США.

Документ не передбачає нових злочинних епізодів на додаток до 18 статей, які перераховані в першому обвинувальному висновку, ухваленому у травні 2019 року. Однак він розширює масштаб змови навколо ймовірних компʼютерних зламів, в яких раніше звинуватили Ассанжа.

Вважають, що Ассанж та інші співробітники організації завербували хакерів для здійснення зламів на користь WikiLeaks. Зокрема, у документі говорять про те, що Wikileaks отримав і опублікував електронні листи американської консалтингової компанії, отримані в результаті злому, який здійснили Anonymous і хакер з угруповання LulzSec.

Якщо Ассанжа визнають винним, йому загрожує максимальне покарання у вигляді десяти років тюремного увʼязнення за кожним пунктом, крім змови з метою вчинення компʼютерного зламу, за яке йому загрожує до пʼяти років позбавлення волі.

Джуліан Ассанж — австралійський інтернет-журналіст і телеведучий. Заснований ним сайт WikiLeaks оприлюднив багато надсекретних матеріалів про шпигунські скандали, корупцію у вищих ешелонах влади, військові злочини і дипломатичні таємниці декількох держав.

  • Крім того, у травні минулого року Ассанж був засуджений до 50 тижнів вʼязниці у Великій Британії за порушення у 2012 році умов звільнення під заставу.
  • Тоді Ассанжа звинувачували у Швеції в сексуальних домаганнях, і Велика Британія мала вирішити питання про його екстрадицію. Сам засновник Wikileaks, вийшовши на свободу під заставу, не зʼявився в суд і сховався в посольстві Еквадору в Лондоні. Надалі влада Швеції закрила цю справу.
  • У червні 2019 року міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавід підписав дозвіл на екстрадицію Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації.
  • У свою чергу британський міністр у справах Америки та Європи Алан Данкан заявив, що Ассанжа не екстрадують у країну, де є смертна кара.