ООН: Ассанж зазнав психологічних тортур у британській вʼязниці

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж зазнав психологічних тортур у британській вʼязниці. Про це заявив спеціальний доповідач ООН з тортур Нільс Мельцер, повідомляє Интерфакс.

За словами Мельцера, який відвідував Ассанжа з медиками в травні цього року, засновник WikiLeaks зазнавав «психологічних тортур» протягом тривалого часу, і відповідно до Конвенції проти тортур країни, які протягом останніх років були відповідальними за його долю, повинні провести відповідне розслідування.

«Ми звернулися до всіх зацікавлених держав із проханням розслідувати цю справу, припинити чинити на нього тиск і зробити все можливе для того, щоб забезпечити дотримання його прав, які, на мій погляд, систематично порушувалися», — сказав він. При цьому, за словами Мельцера, Велика Британія, США, Швеція та Еквадор відмовилися розслідувати застосування психологічних тортур до Ассанжа.

  • Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа у 2010 році звинуватили в сексуальних домаганнях і зґвалтуванні в Швеції. Скандинавська країна видала ордер на його арешт, але Ассанж попросив притулку на території посольства Еквадору в Лондоні. З 2012 року він перебував у посольстві, де отримав політичний притулок.
  • 11 квітня Еквадор позбавив Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція.
  • У червні міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджида Джавід підписав дозвіл на екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа до США, де його підозрюють у витоку секретної інформації.
  • У свою чергу британський міністр у справах Америки і Європи Алан Данкан заявив, що Ассанжа не екстрадують у країну, де є смертна кара.