The Washington Post: Сенатор Джонсон обговорював з українським дипломатом Теліженком компромат на Манафорта

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
The Washington Post: Сенатор Джонсон обговорював з українським дипломатом Теліженком компромат на Манафорта

The White House / Flickr

Американський сенатор-республіканець Рой Джонсон зустрічався в липні 2019 року з колишнім співробітником посольства України у США Андрієм Теліженком, щоб обговорити можливу співпрацю Національного комітету Демократичної партії США з українськими чиновниками щодо збору компромату на ексглаву виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта. Про це пише The Washington Post.

Про цю зустріч виданню розповів сам Теліженко. Він заявив, що зустрічався з Джонсоном на Капітолійському пагорбі, розмова тривала не менше 30 хвилин, після чого він спілкувався з працівниками Сенату протягом пʼяти годин. Теліженко сказав, що вони обговорювали «проблеми DNC» (Democratic National Committee, Національний комітет Демократичної партії).

Раніше Теліженко заявляв, що комітет Демократичної партії працював з українським урядом у 2016 році, щоб зібрати інформацію про тодішнього голову виборчої кампанії Трампа Пола Манафорта. Теліженко сказав, що не памʼятає дату зустрічі з Джонсоном, але на його сторінці у Facebook їхнє спільне фото було опубліковано 11 липня.

«Я був у Вашингтоні, і сенатор Джонсон дізнався, що я в окрузі Колумбія, його співробітники подзвонили мені та запропонували зустрітися. Я відповів, звичайно, я поговорю з вами», — заявив Теліженко.

У матеріалі йдеться, що ця зустріч вказує на активну роль Джонсона як члена Конгресу, задіяного в історії з можливим тиском на Україну з боку Трампа. Так, обізнаність Джонсона щодо ключових подій може зацікавити слідчих у справі імпічменту в палаті представників, а також ускладнити його роль присяжного під час судового розгляду в Сенаті. Відомо, що Джонсон був прихильником військової допомоги США Україні з 2015 року і неодноразово закликав Київ викорінити корупцію в Генпрокуратурі.

25 травня Теліженко зустрічався у США з адвокатом президента Дональда Трампа Рудольфом Джуліані.

Хто такий Теліженко?

Андрій Теліженко працював у посольстві України у США у 2015—2016 роках. У січні 2017 року видання Politico опублікувало матеріал, у якому йшлося про те, що українська дипломатична місія нібито втручалася в президентські вибори у США і підтримувала Гілларі Клінтон.

Одним з головних спікерів публікації Politico був Андрій Теліженко. Він, зокрема, заявляв, що під час його служби в посольстві України у США з грудня 2015 року до червня 2016 року він бачив, як посольство надавало перевагу Гілларі Клінтон перед Дональдом Трампом. А посол Валерій Чалий, за його словами, особисто давав вказівки не підтримувати кампанію Трампа. Україна це заперечує.