Працював із Джуліані, але не знав мети Трампа. Посол США в Євросоюзі свідчив у Конгресі у справі про імпічмент

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:
Працював із Джуліані, але не знав мети Трампа. Посол США в Євросоюзі свідчив у Конгресі у справі про імпічмент

Doug Mills-Pool / Getty Images

Посол США в Європейському Союзі Гордон Сондленд заявив у Конгресі, що президент Дональд Трамп направив його для співпраці з особистим адвокатом Рудольфом Джуліані в Україні. Про це повідомляє CNN.

У своєму виступі перед конгресменами Сондленд заявив, що до останнього не знав про розмову Трампа з Зеленським, а також про істинну місію Джуліані в Україні, хоча він прибув в Україну 25 липня — у день телефонної бесіди двох президентів, стенограму якої згодом оприлюднили.

«Виходячи з вказівок президента, ми зіткнулися з вибором — ми можемо відмовитися від мети зустрічі Білого дому з президентом Зеленським, яка, як ми вважаємо, має вирішальне значення для зміцнення американо-українських звʼязків і досягнення давніх цілей зовнішньої політики США в регіоні, або ми могли вчинити так, як сказав президент Трамп, і поговорити з Джуліані для вирішення особистих проблем президента», — зізнався Сондленд.

Текстові повідомлення Сондленда з листування з колишнім американським послом в Україні Біллом Тейлором стали ключовими для розслідування імпічменту Трампу — у СМС Сондленд написав Тейлору, що після розмови з Трампом «не було послуги за послугу». Він також просив колишнього спецпредставника Держдепартаменту з питань України Курта Волкера, щоб помічник Зеленського Андрій Єрмак підготував і погодив з ним «чорновий варіант заяви, щоб ми могли точно розуміти, що саме вони [Україна] мають намір заявити»

Разом з тим в Конгресі Сондленд заявив, що не знав ні про яку домовленість, що звʼязує військову допомогу США Україні з розслідуванням справи Байдена.

«Утримувати допомогу, щоб тиснути на іноземний уряд, аби він зробив такі кроки, було б неправильно. Я не брав і ніколи не братиму участь у таких ініціативах. На мою думку, допомога Україні у сфері безпеки відповідала нашим життєво важливим національним інтересам і не повинна була затримуватися з будь-якої причини», — продовжив Сондленд. За словами дипломата, він лише кілька разів проводив коротку розмову з Джуліані та не знав про його завдання щодо тиску на Україну з метою розслідування справи Байдена.

Зі свого боку демократи палати представників в особі конгресмена Девіда Сісиліна засумнівалися в тому, що посол не знав, навіщо Джуліані направили до України. У Конгресі вважають, що дипломат міг не знати про всі справи, якими займалися прибічники Трампа в Україні, проте знав і бачив більше, ніж розповідає, намагаючись очистити свою репутацію.

Хто ще виступав у Конгресі у справі про імпічмент Трампа?

14 жовтня на закритих слуханнях у Конгресі виступила колишня радниця Трампа зі справ, повʼязаних з Росією, Фіона Хілл. Вона розповіла, що на зустрічі з українськими чиновниками 10 липня, де також були голова Ради національної безпеки США Джон Болтон і посол США в ЄС Гордон Сондленд, останній порушив питання про можливості розслідування діяльності сина нового кандидата в президенти від Демократичної партії Джо Байдена. За словами Фіони Хілл, разом із Джоном Болтоном вони стурбовано покинули кімнату для засідань, після чого Болтон доручив їй поговорити з адвокатом Ради національної безпеки Джоном Ейзенбергом.