«Просили залишитися до 2020, а потім відкликали». Експосол США в Україні Йованович дала свідчення в Конгресі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Просили залишитися до 2020, а потім відкликали». Експосол США в Україні Йованович дала свідчення в Конгресі

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Експосол США в Україні Марі Йованович дала свідчення Конгресу в розслідуванні щодо можливого імпічменту президента США Дональда Трампа. Палата представників Конгресу оприлюднила текст її виступу.

Йованович коротко описала ситуації перед її прибуттям до України, а також окреслила головні теми, повʼязані з україно-американськими стосунками за часів її місії.

«Список Йованович»

Експосол ще раз заявила, що ніколи і нікому в Україні не давала вказівок про «імунітет» будь-яких осіб від кримінального переслідування. Так Йованович прокоментувала слова ексгенпрокурора Юрія Луценка про нібито «список Йованович» — перелік осіб, яких не можна переслідувати в Україні. «Ці звинувачення є повністю фальшивими, і сам пан Луценко це пізніше визнав», — додала вона.

Байдени

Крім того, за словами Йованович, вона ніколи не зустрічалася з сином колишнього віцепрезидента США Джо Байдена Хантером, а також не отримувала вказівовок чи прохань від Байдена-старшого обговорювати з українськими посадовцями справу компанії Burisma, де працював Хантер Байден.

Стосунки з адвокатом Трампа Рудольфом Джуліані

«Я мала дуже обмежені контакти з мером Джуліані, і жодних з тих, які б могли стосуватися цього розслідування. Мені невідомі мотиви, з яких він мене атакує», — сказала Йованович. Разом з тим вона додала, що повʼязані з ним особи (очевидно, йдеться про бізнесменів Льва Парнаса та Ігоря Фрумана) могли вважати, що їхні бізнес-інтереси в Україні «будуть загнані в кут нашою антикорупційною політикою».

Відкликання з України

Як стверджує Йованович, Державний департамент спочатку просив її подовжити свою дипломатичну місію в Україні до 2020 року. «Проте у квітні мені несподівано було наказано повернутися до Вашингтона першим же літаком», — сказала вона. Намагаючись зʼясувати причину, Йованович зустрілася з одним із заступників держсекретаря. «Президент втратив довіру до Вас, він з літа 2018 року вимагає від Держдепу звільнити Вас», — повідомив Йованович дипломат.

При цьому, заступник держсекретаря запевнив Йованович, що вона не вчинила на посаді нічого поганого.

  • 6 жовтня Йованович погодилася свідчити в Конгресі у справі про можливий тиск президента Дональда Трампа на українського колегу Володимира Зеленського.
  • За даними американських ЗМІ, Трамп відкликав Йованович після скарг на неї свого адвоката Рудольфа Джуліані. Він звинувачував експосла в підриві авторитету Трампа за кордоном.
  • Наприкінці березня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що посол США Марі Йованович передала йому список осіб, проти яких не можна вести розслідування. Пізніше американське видання The Hill повідомило, що в «список Йованович» увійшли засновник громадської організації «Центр протидії корупції» та два члени парламенту, які відкрито підтримали її програму антикорупційної реформи.
  • 6 травня стало відомо, що Йованович завершує роботу на цій посаді. Вона терміново відбула до Вашингтона для консультацій.