Спецслужби США ще торік попереджали Трампа, що його адвокат стане рупором російської дезінформації щодо кандидата Байдена

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Спецслужби США ще торік попереджали Трампа, що його адвокат стане рупором російської дезінформації щодо кандидата Байдена

Американські розвідувальні агентства ще торік попереджали Білий дім про те, що персональний адвокат президента Рудольф Джуліані був учасником операції впливу на прийдешні вибори з боку російських спецслужб. Днями захисник Дональда Трампа передав пресі «компрометуючу» інформацію про родину кандидата Джо Байдена.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на чотирьох колишніх посадовців.

Попередження адміністрації Трампа ґрунтувалося, зокрема, на перехоплених комунікаціях, що свідчили про зв’язки Джуліані з агентами російської розвідки, зокрема з депутатом Андрієм Деркачем, якого американські спецслужби вважають давнім російським агентом.

Зазначається, що адвокат президента зустрічався з цими людьми під час поїздки до України в 2019 році, коли збирав інформацію про Джо Байдена та його сина Хантера.

Про своє занепокоєння активністю Джуліані сповістили Трампу в письмовій формі генпрокурор Вільям Барр, директор ФБР Крістофер Рей та юридичний радник Білого дому Пат Чиполлоне.

Це занепокоєння, про яке раніше не повідомляли пресі, змусили радника президента з питань нацбезпеки Роберта ОʼБраєна застерегти свого шефа, що будь-яка інформація Джуліані з України «заражена Росією».

«Робіть що хочете, але ваш друг Руді працював на російських агентів в Україні», — цитує ОʼБраєна джерело видання.

Зазначається, що Трамп на це лише знизав плечима та сказав: «Це ж Руді».

Занепокоєння спецслужб США знову набули актуальності після публікації в New York Post «компрометуючих» матеріалів про корупційні зв’язки між родиною Байденів, українським урядом та газовидобувною компанією Burisma, у якій працював Байден-молодший. Цю інформацію передав до New York Post саме адвокат Джуліані.

За даними співрозмовників видання, Трамп дуже негативно реагував на будь-які спроби довести до його відома про зусилля російської розвідки вплинути на вибори в США. Зокрема, президент називав дані про втручання Росії «вигадкою», покликаною поставити під сумнів його легітимність.

Також зазначається, що Джуліані роками мав великий вплив на Трампа — радив як реагувати на пандемію коронавірусу, пропагував суперечливий препарат «гідроксихлорохін» як засіб лікування нового вірусу тощо.

Під час слухань щодо імпічменту Трамп заявляв, що не посилав Джуліані до України шукати компромат на Байдена, проте пізніше в інтерв’ю зізнався, що дав своєму адвокату таку вказівку. Також президент США радив Володимиру Зеленському в телефонній розмові зустрітися з Джуліані.

«Джуліані — дуже шанована людина. Він був мером Нью-Йорка, прекрасним мером, і я б хотів, щоб він вам подзвонив. Я попрошу його зателефонувати вам разом із генеральним прокурором. Руді знає, що відбувається, і він здібний. Якщо ви зможете поговорити з ним, то це буде чудово», — сказав Трамп Зеленському в розмові 25 липня 2019 року перед тим, як запитати про справи сина Байдена в Україні.

Цей телефонний дзвінок був центральним елементом справи про імпічмент проти американського президента.