Розвідка США попереджала, що злам пошти Burisma використають для втручання у вибори. За цим знову стоять російські спецслужби

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Розвідка США попереджала, що злам пошти Burisma використають для втручання у вибори. За цим знову стоять російські спецслужби

Tom Grimbert / Unsplash

Американська розвідувальна спільнота ще місяць тому зробила висновок, що злам пошти української газовидобувної компанії Burisma випливе як «жовтневий сюрприз» перед виборами президента. У буцімто витоку листування сина кандидата в президенти Джо Байдена з посадовцем фірми звинувачують військову розвідку Росії і говорять про повторне втручання у вибори, як це було в 2016 році.

Про це повідомляє The New York Times.

Вчора видання New York Post опублікувало матеріал про нібито корупційні зв’язки між родиною Байденів, керівництвом Burisma та українським урядом. Історія була побудована на викрадених електронних листах з серверів газовидобувної компанії.

Про злам серверів Burisma стало відомо ще в січні 2020 року. За даними видання, відповідальність за кібератаку несе Головне розвідувальне управління Росії, яке намагалося дістатися серверів української компанії ще з листопада минулого року.

Після того, як американська розвідка зрозуміла у вересні, що вкрадені електронні листи можуть бути використані для впливу на вибори, аналітики зв’язалися з «людьми, які в курсі» зламу серверів Burisma та встановили, що дані «будуть відредаговані, щоб завдати шкоди кандидатурі містера Байдена».

Як повідомляє Business Insider, історія, яку штаб Дональда Трампа використав для дискредитації свого опонента, повна дивних збігів та нестиковок.

  • New York Post дізналися про «листування» сина Джо Байдена та керівника Burisma від колишнього стратега Дональда Трампа — Стіва Беннона, відомого створенням фейків. Отримали самі документи від особистого адвоката чинного президента — Рудольфа Джуліані.
  • За версією матеріалу видання, листи були отримані від неназваного власника компанії з ремонту комп’ютерів — буцімто їх витягнули із залитого водою ноутбука, що мав стікер Фундації Бо Байдена.
  • Власник ремонтної фірму буцімто передав копію листів адвокату Трампа ще в грудні. Business Insider встановили особистість цього чоловіка — ним виявився Джон Пол Мак Айзек, затятий прихильник Трампа і автор конспірологічних теорій. Саме він був першоджерелом матеріалу New York Post.
  • У самому матеріалі викладені творчо опрацьовані закиди Трампа та його оточення про корупційні зв’язки між Байденами, Burisma та українським урядом. Зокрема йдеться про те, що Байден скористався своєю посадою віцепрезидента США для того, щоб припинити розслідування зловживань компанії, у якій працював його син. Для цього він нібито змусив звільнити генпрокурора Віктора Шокіна.
  • Ця теорія має певні недоліки, оскільки звільнення Шокіна вимагав не Байден особисто, а уряд США та більшість західних інституцій включно з Міжнародним валютним фондом. Генпрокурора критикували саме за те, що він не боровся з корупцією.
  • Розслідування діяльності Burisma було майже неактивним на час відставки Шокіна, як повідомляли Bloomberg. Українські урядовці та антикорупційні діячі взагалі звинувачували генпрокурора в тому, що він перешкоджав розслідуванню — задовго до того, як на горизонті з’явився син Байдена Хантер.
  • Відповідно до цієї інформації, Байден робив протилежне тому, у чому його звинувачує Трамп: він наполягав на розслідуванні корупційної справи Burisma, а не протидіяв йому.

Послідовність подій довкола зламу серверів Burisma дуже схоже на операцію впливу Росії на вибори в США у 2016 році, коли ГРУ зламало сервери Демократичного національного комітету та витягнуло тисячі електронних листів, які шкодили репутації тодішньої кандидатки Гілларі Клінтон.

Представники органів безпеки США заявляли у січні, після зламу серверів Burisma, що ця кібератака повторює російську операцію попередніх виборів і має на меті зашкодити новому демократичному кандидату — Джо Байдену.

Технічну подібність до зламу серверів штабу Клінтон підтверджує й компанія з кібербезпеки Area 1, яка розслідувала кібератаку на Burisma.