Група китайських вірусологів заявила про штучне походження коронавірусу. Виявилося, що вони повʼязані з оточенням Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Група китайських вірусологів заявила про штучне походження коронавірусу. Виявилося, що вони повʼязані з оточенням Трампа

@FernandoAmandi / Twitter

Група китайських вірусологів опублікувала дивну статтю, за якою нібито коронавірус винайшли в лабораторії міста Ухань. Один із цих вчених в ефірі американського телебачення заявив, що вірус створили та умисно поширили за вказівкою Пекіна. Згодом стало відомо, що заснування та діяльність цієї групи пов’язані з оточенням президента США Дональда Трампа.

Про це повідомляє Business Insider.

Стаття китайської групи вірусологів називає коронавірус «лабораторним продуктом», таємно створеним і підкинутим у сховище. На переконання авторів, які виїхали до США ще торік, для створення такого вірусу необхідно близько шести місяців.

Керівниця групи Лі-Мень Янь зробила в ефірі дружнього до адміністрації Трампа телеканалу Fox News ще сміливішу заяву про те, що вірус свідомо випустили. Це перегукується з травневими заявами президента та держсекретаря США.

Янь, яка працювала в докторантурі Гонконгського університету, раніше заявляла, що була першою, хто досліджував новий коронавірус ще в 2019 році, проте вже в квітні вона злякалася за свою безпеку та виїхала до США. За її словами, уряд Китаю знав про поширення коронавірусу ще до початку пандемії.

В університеті на слова Янь відповіли, що вона ніколи не досліджувала поширення вірусів між людьми. Після випуску статті групи вірусологів низка експертів заявили про її антинауковість, оскільки очевидно, що коронавірус не має жодних ознак штучного походження.

Загальноприйнятою теорією про походження коронавірусу вважається його передача через зустріч людей з кажанами в певному регіоні Китаю. Група Янь вважає, що коронавірус створили саме на основі вірусу кажанів.

Прискіпливе вивчення статті та групи вірусологів виявило, що ці люди пов’язані з парою громадських організацій з Нью-Йорка, якими керував колишній стратег президента Стів Беннон до того, як його заарештували за розтрату грошей з бюджету прикордонної стіни з Мексикою, яка була головним мемом кампанії Трампа 2016 року.

Ідеї Беннона, його погляди на свободу слова та ЗМІ розійшлися з уявленнями частини республіканської партії, у якій його називали правим екстремістом і расистом. У 2017 році Трамп вивів його зі складу РНБО, а у серпні 2017-го звільнив з посади свого радника.

Раніше жодна з організацій Беннона не випускала наукових чи медичних досліджень, а цю статтю опублікували без оцінок з боку інших вчених.

Стів Беннон заснував свої ГО у лютому 2019 року разом із китайським мільярдером — втікачем на ім’я Го Веньгуй, якого Пекін звинуватив у корупції та шахрайстві. Китайський партнер Беннона створив сайт G News, де публікував конспірологічні теорії про лабораторне походження коронавірусу, який буцімто поширювали військові.

У 2018 році Беннон отримав від Го Веньгуя мільйон доларів за «консультаційні послуги» щодо його сайту.