«Безготівкове суспільство». У США з’явилася чергова конспірологічна теорія, пов’язана з COVID-19

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Безготівкове суспільство». У США з’явилася чергова конспірологічна теорія, пов’язана з COVID-19

Tax Credits / Flickr

В липні конспірологічний пантеон США поповнився новою теорією, пов’язаною з пандемією коронавірусу. Мешканка Міссісіпі написала в Facebook емоційний допис, у якому пов’язала збільшення частки безготівкових транзакцій внаслідок пандемії коронавірусу зі змовою банків, що прагнуть контролювати кошти громадян.

За даними фінансової компанії Square, за березень-квітень цього року обсяг безготівкових переказів у світі істотно зріс — від 8% до 31% у США, з 9% до 48% у Канаді та з 10% до 60% у Великій Британії.

На переконання експертів, цей стрибок пов’язаний з нормою соціальної дистанції — через небезпеку зараження коронавірусом люди масово й швидко переходять на безготівкову оплату там, де раніше платили грошима. Проте за останній місяць популярність розрахунку карткою впала.

Американка Венді Сінглтон написала, що відмова від готівки означатиме «повністю цифровий, повністю простежуваний, повністю контрольований» світ, у якому люди з низькими доходами не зможуть отримати сторонні заробітки, ухилитися від сплати податків, відсотків за кредитами тощо.

Допис поширили близько 350 тис. разів у Facebook і майже 20 тис. разів у Twitter. Також у соцмережах поширювали й копії тексту — до 200 тис. разів у окремих випадках.

«Доступ до ваших грошей може бути заблокований одним натиском кнопки, коли/якщо банки зажадають від вас «пояснень», і це розтягнеться на три тижні, тисячу відповідей на запитання і п’ять тисяч паролів… Якщо ваші транзакції будуть викликати питання в тих, хто створює питання, ваші гроші заморозять «для вашого ж блага», — написала Сінглтон.

На її переконання, у «безготівковому суспільстві» уряд і банки зможуть не лише регулювати можливість витрат власних коштів громадян, але й вирішувати, що можна й не можна купувати.

Жінка закликала співвітчизників і надалі послуговуватися готівкою, оскільки, на її переконання, ризик зараження коронавірусом через неї не більший, ніж через банківську картку, феномену «брудних грошей» не існує, а всі заходи з цифровізації торгівлі спрямовані на те, щоб спростити роботу банків, які не хочуть зберігати фізичні гроші.

Інформація про можливість зараження коронавірусом від грошей з’явилась у березні після хибної інтерпретації The Telegraph заяви Всесвітньої організації охорони здоров’я, яка попередила про необхідність мити руки після торкання грошей.

«ВООЗ не говорила, що банкноти можуть переносити COVID-19, і ми не робили з цього приводу жодних заяв. Нас спитали, чи можуть банкноти переносити COVID-19, і ми відповіли, що слід мити руки після торкання грошей, особливо якщо ви їсте», — цитує Market Watch речницю Всесвітньої організації охорони здоров’я Фаделу Шаїб.

За даними Business Insider, ідея «безготівкового світу» циркулює вже давно, зокрема у Швеції, де ще в 2018 році були переконані, що досягнуть повної відмови від готівки вже в 2023. У цієї ідеї є низка позитивних сторін, проте є також і побоювання в поширенні шахрайства, збільшенні банківського контролю та зниження приватності.

Як розповів у інтерв’ю виданню експерт з питань соцмереж Трістан Готем з організації Social Media Research Centre, конспірологічні теорії на кшталт цієї ширяться та процвітають завдяки вдалому поєднанню правди та брехні.

«Ми давно знаємо, що суспільство як таке може врешті діяти без фізичних грошей. Але такі види теорій змови стають привабливими через змішування з нісенітницями. Це цікаво, оскільки має зв’язок з пандемією, але це «сіра зона», яка може одразу не призвести до суттєвої шкоди, як це буває з дописами проти носіння масок», — підкреслив експерт.

На його переконання, наразі єдина шкода, яку може принести нова конспірологічна теорія — це занурення людини в стихію дурниць.