Коронавірусна конспірологія перейшла на TikTok. Соцмережа не блокує дезінформацію і сама пропонує її користувачам

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Pixabay

В той час як найбільші соціальні мережі перешкоджають поширенню конспірологічних теорій щодо коронавірусу, її автори шукають нового притулку. Після того як Facebook, Twitter та інші платформи вжили заходів проти дезінформації, конспірологи знайшли прихисток у TikTok.

Про це повідомляє BuzzFeed.

Поворотним пунктом у поширенні неправдивих відомостей щодо пандемії став псевдодокументальний фільм Plandemic, який просуває давно розвінчані теорії змови. Більшість платформ видалила фільм, але він залишився у TikTok.

Дані, зібрані організацією First Draft, що займається факт-чекінгом, свідчать, що відео та посилання з хештегом #plandemic скупчились саме у соцмережі TikTok.

Лише 12 травня у цій соцмережі нарахували появу 62 нових відео, що містять теорії про зв’язок коронавірусу з мільярдером Біллом Гейтсом а також про те, що вірусу взагалі не існує. Експерти з організації пояснюють, що конспірологи завжди переміщуються до тих платформ, які не заважають їм поширювати дезінформацію.

Аналіз FirstDraft всього виявив 326 відео з хештегом #plandemic і більш ніж півмільйона переглядів та шерів. Лише 10 відео з цього списку набрало понад 200 тис. взаємодій. Це свідчить про те, що платформа дає можливість набрати високу популярність з невеликою кількістю контенту.

Експерти відзначають, що TikTok була створена саме як платформа для шерінгу інформації, сама ж не містить багато оригінального контенту. Таким чином принесена ззовні дезінформація може жити в цій соцмережі.

При цьому TikTok сама визначає, що пропонувати вам у стрічку, тож якщо ви подивилися одне конспірологічне відео — платформа запропонує ще.