Американські правники звинуватили TikTok у порушенні прав дітей

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Американські правники звинуватили TikTok у порушенні прав дітей

Ben Wicks / Unsplash

Група правничих організацій звернулась до Федеральної торгової комісії США зі скаргою щодо порушення популярним додатком TikTok політики конфіденційності та прав дітей в мережі. За словами правників, додаток продає персональні дані малолітніх користувачів третій стороні, чим порушує низку юридичних норм.

Про це повідомляє Reuters.

Центр цифрової демократії, Кампанія за дитинство без комерції та інші організації заявили, що TikTok не видалив усі відео, зняті дітьми до 13 років, хоча мав зробити це ще у 2019 році за угодою з американським агентством, яке захищає права споживачів.

У пресслужбі TikTok відповіли, що серйозно ставляться до конфіденційності та прагнуть залишатися «безпечною і розважальною спільнотою для своїх користувачів».

Федеральна торгова комісія зі свого боку зазначила, що в компанії знали про популярність серед малолітніх і не досягли батьківської згоди на обробку їхньої персональної інформації — імен, імейлів тощо. Торік компанія сплатила $5,7 млн штрафу.

Але правники заявили, що компанія не дотрималась зобов’язань і не видалила персональну інформацію користувачів, молодших 13 років.

«Ми виявили, що TikTok має багато постійних користувачів молодших 13 років, і багато з них досі мають відео зі своєю участю, завантажені ще у 2016 році, до укладення угоди», — йдеться в скарзі.

Зазначається, що можливість малолітніх дітей, які не мають повної дієздатності, створювати акаунти в додатку суперечить закону про захист конфіденційності дітей в інтернеті, адже компанія досі збирає інформацію та ділиться нею з рекламодавцями. Також можна легко уникнути вікових обмежень під час встановлення додатку і не використовувати версію, призначену для малолітніх.

Правники підкреслюють, що TikTok як найпопулярніший додаток у світі широко використовується дітьми та підлітками у США, тому необхідно примусити компанію виконати угоду з Федеральною торговою комісією.