Навальний порівняв себе з Трампом та назвав його блокування в Twitter «безпрецедентним актом цензури»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Навальний порівняв себе з Трампом та назвав його блокування в Twitter «безпрецедентним актом цензури»

Oleg Nikishin/Epsilon/Getty Images

Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який торік пережив замах на своє життя з боку російських спецслужб, звинуватив керівництво соцмережі Twitter в цензурі. За його словами, блокування акаунту чинного президента США Дональда Трампа стане небезпечним прецедентом для придушення свободи слова.

Про це політик написав у Twitter.

За словами Навального, Трамп написав у соцмережі «багато безвідповідальних речей» та поплатився за це тим, що програв вибори. Опозиціонер переконаний, що бан у Twitter є наслідком непрозорого рішення невідомих людей, які керувалися «емоціями та особистими політичними вподобаннями».

«Не кажіть мені, що його забанили за порушення правил Twitter. Я отримую погрози вбивством щодня протягом багатьох років, і Twitter нікого не забанив (хоч я й не просив). Серед людей, що мають акаунт у Twitter, є холоднокровні вбивці (Путін чи Мадуро) та злодії (Медведєв)», — написав він.

Керівництво соцмережі пояснило своє рішення щодо блокування Трампа підбурюванням до насильства, яке призвело до штурму Капітолія у Вашингтоні, внаслідок чого загинули кілька людей.

Компанія також розбирала текст двох останніх твітів Трампа, які він написав після блокування акаунту, і пояснила, чому вважає їх закликами до насильства.

Зокрема, твіт, у якому Трамп повідомляє, що відмовляється брати участь в інавгурації обраного президента Джо Байдена, у Twitter визнали можливим натяком на «безпеку» нападу на церемонію, оскільки самого чинного президента на ній не буде.

Як зазначає Навальний, протягом багатьох років Twitter, Facebook та Instagram використовували «фабрики тролів» Путіна та схожих груп з інших авторитарних країн. Зокрема завдяки Twitter, пише опозиціонер, ковіддисиденти вільно поширювали конспірологічні теорії щодо коронавірусу, які завдали шкоди тисячам людей.

«І ось, Трампа публічно та показово забанили. Така вибірковість означає, що це був акт цензури. Звісно, Twitter — це приватна компанія, але я бачив багато прикладів того, як такі приватні компанії стають у Росії та Китаї кращими друзями держави та допоміжними інструментами, коли потрібна цензура», — підкреслив Навальний.

Політик також порівняв себе з Трампом, оскільки його самого нібито так само цензурують у Росії, а ім’я навіть не згадують на телебаченні. На думку опозиціонера, бан президента США стане прецедентом, яким скористаються вороги свободи слова по всьому світу, в тому числі й у Росії.

«Щоразу, коли їм знадобиться кого-небудь заткнути, вони скажуть: це просто звичайна практика, навіть Трампа заблокували у Twitter», — переконаний Навальний.

Він також висловив сподівання, що керівництво соцмережі створить своєрідний «комітет», який прийматиме рішення щодо блокування — його склад буде відомий, зрозумілі принципи роботи, прозорі правила, а також буде можливість оскаржувати рішення.