Facebook видалила російську мережу акаунтів напередодні президентських виборів у США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Компанія Facebook видалила мережу облікових записів і сторінок, які повʼязані з російським агентством інтернет-досліджень («фабрикою тролів»). Акаунти використовували для поширення ворожнечі після президентських виборів 2016 року.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

Люди, що стоять за акаунтами, наймали журналістів-фрілансерів, які «нічого не підозрюють», для публікації повідомлень англійською та арабською мовами. Діяльність мережі зосереджена на США, Великій Британії, Алжирі та Єгипті, а також на інші англомовні країни і країни Близького Сходу і Північної Африки.

Мережа акаунтів поширювала дописи про расову несправедливість у США, Британії, фейки про НАТО, конспірологічні теорії змови QAnon, про президентські кампанії Дональда Трампа і Джо Байдена.

Мережа витратила близько $480 на рекламу в Facebook.

Компанія заявила, що почала розслідування діяльності мережі на основі інформації ФБР. Діяльність цієї мережі вказує на триваючі спроби Росії зірвати вибори в США.

  • Команда ексспецпрокурора Роберта Мюллера з травня 2017 року розслідувала втручання Росії у президентські вибори США 2016 року і звʼязки між Кремлем та передвиборчим штабом Дональда Трампа.
  • 18 серпня 2020 року комітет сенату США з розвідки опублікував доповідь, в якій йдеться, що у 2016 році Путін доручив зламати сайти демократів, щоб допомогти Трампу перемогти на виборах.