Facebook видалив десятки акаунтів, які займалися політагітацією в Україні. На рекламу вони витратили майже $2 мільйони

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Facebook в Україні видалив 72 акаунти, 35 особистих сторінок і 13 облікових записів Instagram, які були причетні до «неприродної поведінки» в Україні. На їхню діяльність витратили майже $2 мільйони. Про це «Бабелю» розповів керівник з безпекової політики Facebook Натаніель Глейхер.

З цих акаунтів залишали коментарів в групах та на особистих сторінках, а також керували іншими сторінками. Частину з них видалили за розпалювання ворожнечі.

«Хоча люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість і координацію, наше розслідування звʼязало цю діяльність з рекламним агентством в Україні Postmen», — сказав глава політики кібербезпеки.

Глейхер сказав, що мережа сторінок була «особливо активною» під час президентських і парламентських виборів 2019 року. Вже після виборів частина сторінок переформатувалась й вже у них публікують політичні дописи та меми на тему Криму, НАТО, економічної політики в Україні, внутрішньої політики, виборів, а також критикують або підтримують різних політичних діячів, зокрема, Володимира Зеленського, лідерку партії «Батьківщина» Юлію Тимошенко і пʼятого президента Петра Порошенка.

Мережу виявили, коли проводили розслідування «неприродної поведінки» акаунтів з України.

Загалом ці акаунти витратили на рекламу у Facebook та Instagram приблизно $1,93 мільйона.

Напередодні другого туру президентських виборів «Бабель» робив текст про те, що агентство Postmen веде соцмережі Порошенка, а також просуває ролики про «наркомана Зеленського».

Facebook також знищив ще три мережі фальшивих акаунтів, в тому числі у, Бразилії, Канаді і Еквадорі.

У США, зокрема, видалили 54 акаунти у Facebook, 50 особистих сторінок та 4 акаунти в Instagram. Видалені акаунти повʼязані з Роджером Стоуном — колишнім політичним радником Трампа. Найбільш активними ці сторінки були з 2015 по 2017 рік, частина з них вже видалена.