Кількість активних користувачів Telegram сягнула 500 мільйонів. Засновник платформи Дуров обіцяє і надалі поважати приватність

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Кількість активних користувачів Telegram сягнула 500 мільйонів. Засновник платформи Дуров обіцяє і надалі поважати приватність

u2solmz / Pixabay

У перший тиждень січня кількість активних користувачів платформи Telegram сягнула 500 мільйонів. Шифрованим месенджером почали користуватися люди з усього світу. Як повідомляє засновник проєкту Павло Дуров, лише за останні кілька діб додаток встановили близько 25 мільйонів людей.

За словами Дурова, який заснував соцмережу «ВКонтакте», він не зміг захистити її від російської влади і взявся за розробку більш безпечного та незалежного засобу онлайн-спілкування. Торік Telegram збирав значно менше нових користувачів — близько 1,5 мільйона щодня.

Він зазначає, що протягом семи років існування додатку мали місце випадки різкого збільшення кількості користувачів, але цього разу все інакше.

«Люди більше не хочуть обмінювати свою приватність на безкоштовні сервіси. Вони більше не хочуть бути заручниками технологічних монополій, які вважають, що люди змиряться з будь-чим, якщо їхні додатки мають критичну масу користувачів», — написав Дуров.

AOP.Press / Corbis via Getty Images

На переконання підприємця, який розпочинав свою кар’єру ще в Росії, Telegram став найбільшим прихистком для тих, хто шукає безпечну платформу для спілкування.

«Ми ставимося до цього дуже серйозно. Ми вас не підведемо», — пообіцяв він.

Дуров повторив свої слова трирічної давнини про відсутність акціонерів і рекламодавців, які можуть впливати на політику сервісу, а також про відсутність угод із державними структурами чи з тими, хто збирає дані.

«Від дня запуску в серпні 2013 року ми не розкрили третій стороні жодного байта приватної інформації наших користувачі. Ми працюємо саме таким чином, оскільки не розглядаємо Telegram як організацію чи додаток. Для нас Telegram — це ідея. Ідея про те, що будь-хто на цій планеті має право бути вільним», — писав підприємець у 2018 році.

Павло Дуров розбагатів після створення соцмережі «ВКонтакте» і покинув Росію у 2014 році. За його словами, ФСБ вимагала від нього надати особисту інформацію організаторів проукраїнських сторінок у соцмережі, що він вважав злочином проти мільйонів користувачів з України.

Наразі підприємець мандрує світом разом із командою розробників Telegram. Він описує свої погляди як лібертаріанські — тобто сумнівається в користі інституту держави та підтримує ідеї вільної ринкової конкуренції.

Торік Forbes оцінили його статки в $3,4 млрд, наразі Дуров посідає 565 місце у списку мільярдерів світу та 200 місце у списку мільярдерів Росії.