Штурм Конгресу США: у знайдених біля Капітолія бомбах були таймери та запали, а перед атакою в соцмережах поширювали заклики до насильства

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У знайдених під час заворушень біля Капітолія у США саморобних бомбах були встановлені таймери та запали.

Про це на пресконференції 12 січня заявив виконувач обовʼязків прокурора США Майкл Шервін.

«Це були справжні пристрої. У них були вибухові запали, у них були таймери», — наголосив він.

За словами Шервіна, Міністерство юстиції створило робочу групу для встановлення осіб, які штурмували Капітолій, їм загрожує до 20 років ув’язнення за заворушення.

«Вам буде висунуто звинувачення, і вас знайдуть», — сказав він.

Також в. о. прокурора зазначив, що наразі невідомо, чи бомби були встановлені для відволікання уваги, чи для кривавих наслідків.

Водночас заступник керівника регіонального відділення ФБР Стівен ДʼАнтуоно повідомив, що правоохоронцям було відомо про меморандум, який група осіб опублікувала в соцмережах перед атакою на Капітолій. Проте вони не розповідали про нього, щоби зрозуміти, чи це була «бравада з клавіатурою або у них справді був намір заподіяти шкоду».

За даними видання Axios, автори меморандуму закликали до насильства: «Будьте готові до бою. Конгрес має почути, як бʼються стекла, вибиваються двері та проливається кров їхніх солдатів-рабів з BLM і Pantifa. Починайте насильство... Ми отримаємо нашого президента або помремо. Ніщо інше не дозволить нам досягнути цієї мети».