Дослідники екстремізму в США попереджають про можливі теракти в день інавгурації Байдена

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідники екстремізму в США попереджають про можливі теракти в день інавгурації Байдена

Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

Праворадикальні екстремісти в закритих чатах у шифрованому месенджері Telegram закликають до насильства проти урядових сил у день інавгурації обраного президента США Джо Байдена та діляться методами виготовлення й використання зброї та вибухівки. Після заворушень у Вашингтоні прибічники Дональда Трампа готуються до масштабних збройних виступів.

Такого висновку дійшли дослідники тероризму Terror Asymmetrics Project on Strategy, Tactics and Radical Ideologies, повідомляє NBC News.

За кілька днів до сутичок у Вашингтоні, коли президент Дональд Трамп, незгодний з результатами виборів, закликав своїх прихильників штурмувати Капітолій, праворадикальні чати в Telegram поширювали інструкції з убивства політиків та підбурювання до збройної боротьби.

Як повідомляє старший дослідник TAPSTRI Кріс Семпсон, ці свідчення передали до ФБР.

«Коли вони починають закликати до вбивств, коли вони починають закликати до дій замість обміну інформацією, ми відмічаємо їх. Деякі канали просто обмінюються інформацією, але потім вони переросли у розмови про те, що ж робити», — сказав він.

Серед документів, переданих через Telegram — інструкції армії США з вибухових речовин та військовий інженерний посібник, а також матеріали щодо вищості «білої раси».

Повідомлення про те, як радикалізувати прибічників Трампа до рівня неонацистів, також циркулюють у цих чатах і каналах. Вони знають, що перебувають під пильним наглядом, і після заворушень у Вашингтоні використовують закриті онлайн-платформи для координації своїх рухів.

У понеділок ФБР направила до правоохоронних органів попередження про можливі збройні виступи в урядових кварталах усіх 50 штатів, починаючи з 16 січня. У відповідь на це деякі прибічники Трампа почали переконувати своїх товаришів уникати мітингів у найближчі дні та дочекатися масштабного виступу під час інавгурації Байдена у Вашингтоні 20 січня.

«Не беріть участі у збройних протестах у капітоліях штатів до інавгурації! Радикальні ліві можуть мати зловісний задум забрати право на зброю!» — йдеться в одному з повідомлень у чаті Telegram з тисячами підписників, які підтримують правих радикалів.

Після подій у Вашингтоні 6 січня екстремісти почали поширювати заклики до озброєння для «другого раунду» в день інавгурації. Зокрема, одного з загиблих під час штурму Капітолія праворадикалів називають мучеником і готуються вшанувати його пам’ять масштабною ходою.