Трамп звільнив з уряду главу Агентства кібербезпеки. Той заявляв про чесність і прозорість виборів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп звільнив з уряду главу Агентства кібербезпеки. Той заявляв про чесність і прозорість виборів

Скриншот / CNN

Чинний президент США Дональд Трамп відправив у відставку директора Агентства кібербезпеки та безпеки інфраструктури, який не погодився з його твердженням про масові фальсифікації на виборах. Член уряду після безпідставних заяв глави держави про порушення говорив, що голосування і підрахунок пройшли чесно.

Про це Трамп заявив у Twitter.

«Останні заяви Кріса Кребса про безпеку виборів 2020 року були вкрай неточні в тому, що стосується масових зловживань і шахрайства, включно з голосуванням мертвих, недопуском спостерігачів до підрахунку, «глюками» в апаратах для голосування, що змінили голоси з Трампа на Байдена, пізнього голосування тощо», — написав президент.

Одразу після виборів, які пройшли 3 листопада, Трамп і його оточення почали просувати конспірологічні теорії щодо масових фальсифікацій та інші безпідставні твердження. Кребс після цих гучних заяв стверджував, що виборчі органи відкрито співпрацювали із громадськістю, що забезпечило прозорість підрахунку голосів.

Twitter позначила допис Трампа як «суперечливий», як і багато інших його дописів у соцмережі, зроблених після виборів.

Одразу після заяви про звільнення урядовця президент наголосив, що вибори «в цілому відбулися без втручання іноземних сил» і в цьому «велика заслуга адміністрації Трампа».

«На жаль, радикальні ліві демократи, Dominion та інші виявилися більш успішними», — повторив президент свої непідтверджені закиди щодо соціалістичної орієнтації Демократичної партії, її впливу на вибори та збої в системі для голосування Dominion Voting Systems.

Цей допис соцмережа теж позначила як «суперечливий».

Після виборів 2016 року у США розслідували можливий вплив на голосування з боку Росії, який частково підтвердився. Зокрема, адвоката Дональда Трампа Роджера Стоуна засудили у справі щодо розслідування втручання в американські вибори, яке проводив спецпрокурор Роберт Мюллер. За його висновками, наближені до Трампа особи безпосередньо зустрічалися з росіянами, вели телефонні переговори, відеочати й електронне листування.

Перед останніми виборами ФБР і ЦРУ заявляли про небезпеку російського втручання у вибори президента — на їхнє переконання, Кремль перешкоджав кампанії Джо Байдена та посилював позиції Дональда Трампа.