У США оприлюднили доповідь спецпрокурора Мюллера про втручання Росії у вибори. Що всередині?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністерство юстиції США опублікувало доповідь спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідував можливе втручання Росії у президентські вибори 2016 року.

Як виглядає документ?

Ця доповідь займає 400 сторінках. Умовно її можна поділити на дві частини. Перша присвячена розслідуванню звʼязків з Росією, і займає 199 сторінок. Друга частина — про те, чи перешкоджав Трамп слідству у цій справі і займає 182 сторінки. Ще 30—40 сторінок — додаток.

Розслідування тривало майже два роки. У його межах команда спецпрокурора опитала 500 свідків і дійшла висновку, що в 16 осіб, які мали стосунок до президентської кампанії Трампа, були різного роду контакти з росіянами.

Роль Росії

Загалом розслідування не підтвердило факт змови між штабом Трампа і російською владою попри те, що Росія «широко і систематично» втручалася в президентські вибори 2016 року через «численні звʼязки між урядом Росії і кампанією Трампа». Російська влада розраховувала на перемогу Трампа, а його команда сподівалася виграти вибори, користуючись інформацією, вкраденою зусиллями російської влади.

За приклад наводяться дії російської військової розвідки (Головне розвідувальне управління), яка зламала сервери Демократичної партії США і допомогла поширити електронне листування керівництва штабу Гілларі Клінтон. Цю переписку передали ресурсу WikiLeaks, який у подальшому її опублікував.

Крім того, в розслідуванні зазначено, що повʼязані з Росією особи пропонували допомогу Трампу, а російське «Агентство інтернет-розслідувань» (більш відоме як «Фабрика тролів») провело кампанію в соціальних мережах з метою посіяти ворожнечу в американському суспільстві. «Фабрику тролів» повʼязують з близьким до Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним.

Чи є щось про Україну?

Серед іншого в документах згадується про підготовку виступу радника штабу з нацбезпеки Джефрі Гордона на Національній конвенції республіканців у липні 2016 року. До промови Гордона включили пункт про надання Україні летальної зброї та посилення санкцій проти Росії через її агресію. Гордон зажадав зняти цю тезу, заявивши, що вона розходиться з позицією самого Трампа. Майбутній американський президент, за словами Гордона, нібито вважав, що відповідальність за ситуацію в Україні мусить взяти на себе ЄС, а сам він не бажає «розпалювати Третю світову війну в цьому регіоні».

Окремий великий масив інформації присвячений роботі голови передвиборчого штабу Трампа Пола Манафорта на українську владу часів президента Віктора Януковича. Серед іншого, Манафорт у листі своєму партнеру Костянтину Килимнику розповів, як у 2010 році Янукович подарував йому «найбільшу банку чорної ікри» вартістю близько $ 40 тис. після власної перемоги на президентських виборах.

Вплив на правосуддя

Розслідування не знайшло доказів того, що Трамп звільнив директора ФБР Джеймса Комі, котрий починав розслідування втручання Росії для того, щоб приховати свою змову з Москвою. Попри це, спецпрокурор Мюллер вважає, що Трамп намагався згорнути розслідування, щоб захистити себе.

Слідство також дійшло висновку, що Трамп знав, що його юрист Майкл Коен дає Конгресу неправдиві свідчення про відсутність у президента бізнес-інтересів у Росії. Згідно з розслідуванням, Трамп через Коена намагався домовитися про будівництво хмарочоса «Трамп-тавер» поблизу «Москва-сіті» і навіть робив це вже будучи кандидатом у президенти. Проте команда Мюллера не змогла довести, що саме Трам змусив Коена брехати Конгресу.

  • У четвер генеральний прокурор США Вільям Бар провів прес-конференцію перед презентацією повної доповіді спецпрокурора Роберта Мюллера.
  • Трамп опублікував у Twitter зображення з написом Game Over («Гру закінчено") після прес-конференції Барра.