Трамп і його оточення просувають конспірологічні теорії щодо підрахунку голосів. Соцмережі не встигають їх блокувати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп і його оточення просувають конспірологічні теорії щодо підрахунку голосів. Соцмережі не встигають їх блокувати

TheDigitalArtist / Pixabay

Президент США Дональд Трамп, його син і найближче оточення в передвиборчому штабі та Білому домі почали просувати конспірологічні теорії щодо підрахунку голосів, які зводяться до нібито фальсифікацій на користь демократа Джо Байдена.

Про це пише The Washington Post.

Ерік Трамп поширив у Twitter відео, на якому хтось спалює бюлетені. Оригінальний допис був зроблений з акаунту, пов’язаного з конспірологічним культом QAnon, і в описі стверджувалось, що ці бюлетені були за чинного президента.

Пізніше виявилося, що спалювали не справжні бюлетені, а зразки. Це відео видалили.

Також син Трампа і речниця Білого дому Кейлі МакЕнані писали, ніби президент переміг у Пенсильванії, хоча офіційно результату ще не було. Соцмережа позначила ці твердження як фейкові. Потім речник кампанії Тім Мерто заявив, що стримування протрампівських демонстрантів біля однієї з дільниць для підрахунків голосів було спробою фальсифікації.

Під час опрацювання бюлетенів, надісланих поштою, кампанія Трампа почала сіяти сумніви щодо коректності підрахунку голосів і подала кілька позовів до судів з вимогою призупинити процес. Експерти пояснюють ці дії підготовкою громадської думки до процесу скасування голосування поштою як такого.

Оманливі дописи Трампа та його оточення у Twitter почали маркувати як фейки вже після того, як їх поширили сотні тисяч разів. У Facebook на подібні дописи теж реагували із запізненням.

Соцмережі не були єдиним майданчиком для поширення дезінформації — 4 листопада кампанія Трампа бомбардувала американців мільйонами СМС, у яких звинувачувала демократів у фальсифікаціях виборів. За даними додатку RoboKiller, який блокує спам, всього було розіслано близько 9 мільйонів таких повідомлень.

«Ти потрібен мені, щоб захистити Америку! Ми не можемо дозволити демократам зірвати наші вибори», — йдеться в одному з СМС, до якого додали посилання на сайт, де можна пожертвувати гроші на судове оскарження результатів виборів.

Паралельно з цим консервативні групи поширювали СМС, у яких попереджали виборців про ліворадикальне насильство в разі програшу Джо Байдена.

При цьому твердження Трампа суперечать позиції його ж посадовців, які запевнили, що виборчі органи відкрито співпрацюють із громадськістю, щоб забезпечити прозорість і безпечність процесу підрахунку голосів. Зокрема, із таким твердженням виступив керівник департаменту кібербезпеки Міністерства національної безпеки Кріс Кребс.

Зазначається, що президент і його оточення досі не представили жодних доказів своїх тверджень про фальсифікацію виборів.