«З Байденом простіше, бо він чоловік». The New York Times дослідили позицію прихильників демократів, які не голосували за Клінтон

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«З Байденом простіше, бо він чоловік». The New York Times дослідили позицію прихильників демократів, які не голосували за Клінтон

Joe Biden / Twitter

У 2016 році в США було немало виборців, які не довіряли республіканському кандидату Дональду Трампу, але й відчували при цьому відразу до демократичної кандидатки Гілларі Клінтон. Такі голосували за Трампа або віддавали перевагу незалежним кандидатам. У 2020 році багато з цих виборців вирішили підтримати демократа Джо Байдена.

Про це повідомляє The New York Times.

Інтерв’ю з десятками виборців, членами профспілок та стратегами Демократичної партії підводить до висновку, що для значної частини американців Джо Байден виявився значно більш прийнятною кандидатурою, ніж Гілларі Клінтон.

Зазначається, що виборці надали перевагу цьому білому 77-річному чоловіку попри той факт, що він належить до політичного істеблішменту та має зв’язки з колишнім урядом так само, як і Клінтон, хоча їй у 2016 році закидали це як недоліки.

«Я більше асоціюю себе з Байденом — називайте це білим чоловічим шовінізмом чи як забажаєте», — цитує видання позицію сміттяра Томаса Моліне, який не довіряв у 2016 році Гілларі Клінтон через восьмирічне президентство її чоловіка Білла.

Моліне однозначно не мав симпатій і до Трампа, тож проголосував за незалежного кандидата від Лібертаріанської партії Гері Джонсона, колишнього губернатора Нью-Мексико. У цьому році Моліне голосуватиме за Байдена.

Інші опитувані виборці давали схожі відповіді — вони відчували відразу до Клінтон через її чоловіка й не вірили, що вона дійсно збирається розвивати Америку. Після правління Трампа вони переконалися, що варто голосувати за демократичного кандидата, і Байден виявився для них більш прийнятною постаттю.

Видання зазначає, що вибори 2016 року були найбільш поляризованими за всю історію, а кандидати мали найменш позитивні оцінки з боку електорату. До того ж Клінтон мала додаткові труднощі через гендерний аспект — жінка в США ще ніколи не була президентом.

У цьому році Байден обганяє Трампа зі значно більшим рейтингом, ніж Клінтон у 2016. В індивідуальних опитуваннях та у фокус-групах виборці дають Байдену значно більше позитивних оцінок, ніж його товаришці по партії.

За словами голови одного з відділень Демпартії у штаті Пенсильванія, за який наразі змагаються Трамп і Байден, республіканці провели «фантастичну роботу» з демонізації Клінтон, що суттєво скоротило її шанси.

«З Джо Байденом значно простіше, бо він чоловік, старий білий чоловік. Ненавиджу це говорити, але це правда», — сказав Аарон Стірнз.