Команда Байдена готується до можливої відмови Трампа передавати владу в разі поразки на виборах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Команда Байдена готується до можливої відмови Трампа передавати владу в разі поразки на виборах

Команда кандидата в президенти США Джо Байдена готується до можливої відмови чинного глави держави передавати владу в разі програшу на виборах. Дональд Трамп неодноразово робив неоднозначні заяви про те, як він сприйме поразку.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

Перехідна команда Байдена — непублічна група політичних експертів, яка має пересвідчитися в готовності кандидата перейняти повноваження після перемоги — розробляє плани на випадок, якщо Трамп відмовиться визнавати свою поразку або виконувати визначені законом обов’язки щодо передачі влади.

За законом перехідна команда обраного президента має гарантований широкий доступ до федерального уряду протягом двох з половиною місяців, після чого відбувається остаточна передача влади.

Наразі джерела видання повідомляють, що нижня ланка адміністрації Трампа не чинить перепон команді Байдена та професійно виконує свої обов’язки щодо взаємодії з нею.

Трамп заявляв, що бажає мирної передачі влади, якщо програє вибори, але не уточняв, чи погодиться на це. Він говорив, що вибори можуть бути сфальсифіковані на користь Байдена, зазначав, що результати оголосить Верховний суд тощо.

Невизначеність щодо результатів виборів може суттєво ускладнити передачу влади. Команда Байдена також розробляє сценарії на випадок, якщо визначення переможця затягнеться на кілька тижнів.