Трамп ухилився від відповіді, чи зможе він мирно передати владу в разі програшу на виборах

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Трамп ухилився від відповіді, чи зможе він мирно передати владу в разі програшу на виборах

Jackie Ramirez / Pixabay

Президент США Дональд Трамп не відповів, чи гарантує він мирну передачу влади в разі програшу на президентських виборах, які відбудуться 3 листопада. Про це повідомляє CNN.

«Що ж, нам потрібно подивитися, що станеться», — відповів Трамп.

Раніше він відмовлявся сказати, чи прийме результати виборів, якщо програє. І жартував, що залишиться на своїй посаді набагато довше, ніж на два терміни, як це закріплено в Конституції.

CNN зазначає, що небажання Трампа гарантувати мирну передачу влади повʼязане з тим, що він хвилюється з приводу голосування поштою, адже є загроза фальсифікації результатів.

Сенатор Мітт Ромні у Twitter порівняв відповідь Трампа із ситуацією у Білорусі.

«Основою демократії є мирна передача влади, інакше це Білорусь. Будь-яке припущення про те, що президент може не поважати цю конституційну гарантію, — немислимо і неприйнятно».

Раніше Трамп заявляв, що його суперник Джо Байден переможе в листопаді тільки, якщо вибори будуть «сфальсифіковані», і припустив, що результати виборів, найімовірніше, будуть оскаржені у Верховному суді.

Наразі загальнонаціональні опитування показують, що Байден випереджає Трампа. Демократи побоюються, що Трамп може спробувати утриматися при владі, використовуючи повноваження президента. Улітку спікер палати представників Ненсі Пелосі припустила, що Трампа, можливо, доведеться «вивести з офісу», якщо він відмовиться визнати результати виборів.

Трамп жодного разу не намагався спростувати чутки, що він не покине свою посаду. На запитання в інтервʼю Fox News, чи зможе він прийняти результати виборів, Трамп відповів: «Ні, я повинен побачити. Послухайте, я повинен побачити. Я не збираюся просто говорити «так». Я не збираюся говорити «ні».