Росія з 2017 року просувала у Twitter теорію змови QAnon

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія з листопада 2017 року просувала через мережу акаунтів у Twitter теорію змови руху QAnon, члени якого вірять в існування світової боротьби і змови проти президента США Дональда Трампа.

Про це пише Reuters з посиланням на архіви компанії та дані топменеджерів.

Згідно із даними, повʼязані з Москвою акаунти сприяли масовому поширенню теорії фактично з моменту її появи, коли в анонімній мережі 4chan, а згодом у Facebook і Twitter зʼявилися тексти і послання від автора Q.

Twitter відстежував акаунти і встановив, що російський слід видно у принаймні 17 тисячах випадках репостів і згадок про QAnon. Активно боротися з акаунтами соцмережа почала у 2018 році, видаливши та заблокувавши майже 4 тисячі з них за поширення дезінформації. Уже влітку 2020 року компанія почала масове блокування, яка торкнулося близько 150 тисяч акаунтів.

  • Ультраправий інтернет-рух QAnon з початку 2017 року поширює теорію про змову проти Дональда Трампа, «глибинну державу» і про торгівлю дітьми в мережі ресторанів DC pizzeria. У них нібито утримують дітей-рабів для педофілів, а курирує мережу Демократична партія США. Безпідставна теорія PizzaGate зʼявилася під час виборів президента США у 2016 році. Згодом вона спонукала одну людину увірватися до піцерії з гвинтівкою і вимогою звільнити неіснуючих дітей-рабів.
  • У серпні 2020 року Трамп похвалив рух QAnon і закликав разом боротися з «ліворадикальною загрозою». Після цього він звинуватив агентів «глибинної держави» в затягуванні тестування вакцини.
  • Уже у вересні конспірологи QAnon паралізували роботу органів охорони здоровʼя США, а ЗМІ завалили запитами про фальсифікацію смертності від коронавірусу.