Дональд Трамп похвалив конспірологічний рух QAnon та закликав разом боротися з «ліворадикальною загрозою»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дональд Трамп похвалив конспірологічний рух QAnon та закликав разом боротися з «ліворадикальною загрозою»

Becker1999 / Flickr

Дональд Трамп похвалив інтернет-рух QAnon за те, що його послідовники люблять Америку та високо цінують його президентство. Федеральне бюро розслідувань вважає цей конспірологічний культ потенційною терористичною загрозою. Наразі Facebook оголосила війну QAnon та почала блокувати їхні сторінки в соцмережі через заклики до насильства.

Про це повідомляє The Guardian.

«Я знаю про цей рух не багато, але розумію, що вони мене дуже люблять, а я це високо ціную. Чув, що вони стають популярнішими», — прокоментував президент США діяльність руху QAnon.

Трамп також додав, що послідовники конспірологічного культу поділяють його побоювання щодо беззаконня у містах, якими керують представники Демократичної партії.

«Це люди, яким не подобається те, що відбувається у таких місцях як Портленд або у таких місцях як Чикаго та Нью-Йорк й інших містах та штатах. Я чув, що ці люди люблять нашу країну», — сказав Трамп.

На питання журналіста, що президент думає про ідею QAnon, буцімто він таємно рятує світ від «сатанинського культу педофілів і канібалів», Трамп відповів, що нічого про це не знає.

«Якщо я можу допомогти врятувати світ від проблем, я готовий це зробити… Ми рятуємо світ від ліворадикальної філософії, яка знищить цю країну і, коли вона занепаде, за нею відправиться увесь світ», — додав він.

Ці репліки QAnon зустрів із великою радістю, яку висловили в групах, що досі працюють у Facebook. Конспірологи давно чекали похвали від президента, і нарешті отримали її. Для руху це може означати визнання його конспірологічного світогляду.

Експерти вважають, що цей момент був неминучим, і єдина надія на приборкання Дональда Трампа в руках у республіканців, які об’єдналися проти його кандидатури, критично підтримуючи демократа Джо Байдена. Експерти також звинувачують QAnon у антисемітизмі, що цілком природно зайняв своє місце в конспірологічному світогляді.

Речник ради нацбезпеки часів адміністрації Барака Обами Томмі Вітор назвав виступ президента ганебним, оскільки QAnon це «культ смерті».

«ФБР ідентифікував QAnon як насильницьку внутрішню терористичну загрозу, а Трамп робить вигляд, що не знає, що воно таке і в той же час заохочує їх та підбиває до більш шаленої поведінки», — сказав він.

Свої висновки про конспірологічний рух ФБР зробила торік. Спецслужба пов’язує QAnon з низкою спроб насильницьких актів.