Конспірологи QAnon паралізували роботу органів охорони здоровʼя США. ЗМІ завалили їх запитами про фальсифікацію смертності від коронавірусу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конспірологи QAnon паралізували роботу органів охорони здоровʼя США. ЗМІ завалили їх запитами про фальсифікацію смертності від коронавірусу

Becker1999 / Flickr

Центр з контролю та профілактики захворювань США медіа завалили запитами через нову конспірологічну теорію інтернет-культу QAnon, яку підтримав президент Дональд Трамп. Суть «змови» полягає у тому, що керівництво цього органуначебто навмисно завищує смертність від коронавірусу.

Про це повідомляє Daily Beast.

Центр отримав десятки запитів про те, чи він брехав про кількість померлих від коронавірусу після оголошення Міністерства охорони здоров’я та соціальних служб США про перегляд рекомендацій щодо тестування.

За даними відомства, необхідно виключити з тестування осіб, які не виявляють симптомів коронавірусу. Після цього конспірологічний рух QAnon, що поширює бездоказові сенсаційні твердження, вигадав нову теорію. У ній наголошується, що лише 6% померлих від коронавірусу були насправді хворі, а решта 94% померли з інших причин.

Через хвилю листів і дзвінків Центр витратив кілька днів на коментарі локальним та національним виданням і телеканалам щодо фальсифікації цих даних. До цього чиновники не були готові.

Прихильник QAnon

Marc Nozell / Flickr

«Кількість запитів щодо цієї проблеми, з якими нам довелося мати справу, була просто шаленою. І вони були від офіційних редакцій. Це можна легко спростувати, якщо просто пошукати актуальну статистику на нашому сайті», — зазначив один з посадовців Центру.

Боротьба чиновників проти звинувачень QAnon свідчить, що за допомогою Трампа під час пандемії конспірологи здобули певну силу. А також демонструє, наскільки хлипкою може стати межа між конспірологічним дивацтвом і серйозними виданнями.

«За весь час роботи в уряді я ніколи не мав справи з чимось настільки безумним. Рівень розповсюдження дезінформації цією групою зріс за останні місяці, і зараз нам доводиться активно розвінчувати її через пресу», — додав чиновник.

Твердження про «6%» підтримала консервативна громадськість, яка давно сумнівалася в показниках смертності від коронавірусу і теж вважала, що Центр з контролю та профілактики захворювань і лікарні завищують кількість померлих. За словами послідовників QAnon, коронавірус вбив лише 9 тисяч людей, а всі інші 183 тисячі померли від інших хвороб.

Утім, ця теорія має пояснення. В одному зі старих розділів про смертність від коронавірусу Центр спирався на дані зі свідоцтв про смерть, у яких коронавірус значився як єдина причина смерті лише в 6% померлих, тоді як у 94% пацієнтів до нього додавались інші причини — діабет, гіпертонія тощо. Імовірно, ці дані конспірологи зрозуміли дуже своєрідно.

XPlayer2x / Wikipedia

Попри обчислювальні помилки QAnon, твердження про «6%» підтримав Трамп і використав його для своєї кампанії. Президент США поширив допис про «брехливу статистику» у Twitter. Згодом соцмережа видалила його через порушення правил, що забороняють поширювати дезінформацію, але кампанія Трампа продовжувала просувати її на інших майданчиках.

За поширенням теорії стоять центральні фігури конспірологічного культу, які вірять, ніби Трамп веде таємну війну проти глобальної змови канібалів-педофілів. Допис у Twitter, який поширив президент, належав послідовнику QAnon з нікнеймом Mel Q. Це вже не вперше, коли члени культу відігравали ключову роль у поширенні коронавірусної дезінформації під час пандемії.

Станом на сьогодні у США підтверджено 6,2 мільйона випадків коронавірусу та 190 тисяч смертей від ускладнень хвороби.