«Брехня вже облетіла земну кулю». Експрезидент США Обама прогнозує тривалу боротьбу з фейками та коснпірологією в усьому світі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Брехня вже облетіла земну кулю». Експрезидент США Обама прогнозує тривалу боротьбу з фейками та коснпірологією в усьому світі

Obama White House / Flickr

Американське суспільство переживає найбільший розбрат за останні десятиліття, який посилюється дезінформацією, фейками й теоріями змови, що вийшли з темних місць інтернету, знайшли підтримку у вищих владних кабінетах та призвели до «занепаду правди». Такі тенденції поширилися в усьому світі.

Про це заявив у інтерв’ю BBC колишній президент США Барак Обама.

За його словами, наразі Америка роз’єднана значно більше, ніж чотири роки тому, коли президентом став Дональд Трамп. На думку Обами, перемога Джо Байдена цього року може бути лише початком боротьби, але для повного залагодження суспільства знадобляться «більш ніж одні вибори».

Медіа використали конспірологію, неприязнь між сільським і міським населенням, несправедливість та нерівність для політичних цілей Трампа, вважає експрезидент, оскільки «роздмухування розбрату було корисним для його політики».

«Є мільйони людей, які підтримують думку, ніби Джо Байден — соціаліст, які підтримують думку, ніби Гілларі Клінтон була частиною таємної змови педофільських кіл», — сказав він, підкреслюючи, що в роки його вступу на посаду президента суспільний розбрат і сила фейків у США були значно слабшими.

Проте, як зазначає Обама, ця тенденція не стала унікальною для Америки і поширилася світом.

«Брехня вже облетіла земну кулю ще до того, як правда покинула нас», — сказав колишній президент.

На його думку, для боротьби з конспірологією та фейками, що поглиблюють суспільну ворожнечу, потрібно вдатися до нових регуляцій та стандартів у медіа, щоб повернути суспільство до тієї точки, де всі визнають факти, перш ніж почати сперечатися про те, що з ними робити.

Обама наголосив, що всі чинники суспільного розбрату є також наслідком нерівності та посилення економічних проблем в усьому світі.

«Люди відчувають, що втрачають можливості на сходинках економічного розвитку, і тому реагують, і їх можна переконати, що це вина тієї чи іншої групи», — додав він.

Ще одна проблема, вважає Обама — це зрозуміти, чому саме люди звертаються до теорій змов у інтернеті, оскільки справа не вирішується самою лише подачею фактів. Оманливі твердження, особливо підкріплені ЗМІ та політиками, стають набагато важливішими, ніж будь-які розвінчання та факти.