«Чергове гучне фіаско РФ». Міністр закордонних справ Кулеба прокоментував доповідь розвідки США про втручання у вибори

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Чергове гучне фіаско РФ». Міністр закордонних справ Кулеба прокоментував доповідь розвідки США про втручання у вибори

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Голова Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав висновки розвідки США про роль Росії у підриві американської демократії та спробі втягнути в це Україну «черговим гучним фіаско».

За словами очільника української дипломатії, «розвідувальне співтовариство США не знайшло жодних ознак причетності українського уряду до підривних заходів проти США».

«Втручання здійснювала Росія, яка також прагнула зменшити підтримку України з боку США. Чергове гучне фіаско РФ», — написав Кулеба у Twitter.

У 2020 році український депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Джо Байдена на Петра Порошенка під час його президентства. У них, зокрема, йшлося про виділення Штатами $1 мільярда в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, за якого ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів стосувалася «впливу» Байдена на Україну через наглядові ради великих держпідприємств.

Наприкінці травня 2020 року суддя Печерського райсуду Києва Сергій Вовк зобовʼязав Офіс генерального прокурора розпочати розслідування можливого втручання Джо Байдена в діяльність ексгенпрокурора Віктора Шокіна. У лютому 2021 року МВС України заявило, що справу за участі Байдена закрито — на законних підставах.

Напередодні виборів президента США, у жовтні 2020 року, Деркач оприлюднив у Facebook анонс чергової порції «компромату» на кандидата Байдена, однак соцмережа видалила допис і назавжди заблокувала акаунт депутата.

За версією видання Daily Beast, український депутат Деркач, який останніми роками поширював конспірологічні теорії стосовно опонентів чинного на той момент президента США — Гілларі Клінтон і Джо Байдена, входив у трійку джерел «компромату» на демократичного кандидата у 2020 році. Також серед джерел були китайський медіамагнат Го Венгуй, який тісно співпрацює з колишнім стратегом президента США Стівом Бенноном, і власник комп’ютерної майстерні в Делавері, який витягнув інформацію із «забутого» ноутбука, що нібито належав Хантеру Байдену.

Спецслужби США підозрювали Андрія Деркача в передачі дезінформації про Байдена особистому адвокату Дональда Трампа Рудольфу Джуліані, який зустрічався з ним в Україні у 2019 році. Походження компромату пов’язували з російською розвідкою.

  • Управління національної розвідки опублікувало 15-сторінковий звіт, згідно з яким Росія та Іран найбільше серед інших країн намагалися вплинути на американські вибори. У документі підкреслюється, що союзники Дональда Трампа «грали на руку Москві оманливими звинуваченнями» на адресу тодішнього кандидата Джо Байдена.
  • Головним одкровенням звіту розвідки США стала інформація про те, що прихильники Дональда Трампа другі вибори поспіль використовували дезінформацію, розроблену спецслужбами Росії, що дозволяє зробити висновок про спільність цілей Кремля та Республіканської партії.
  • 11 січня Міністерство фінансів США ввело санкції проти семи осіб і чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім нардепа Олександра Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.