Суддя Вовк зобов’язав порушити справу про втручання Байдена в роботу ексгенпрокурора Шокіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суддя Вовк зобов’язав порушити справу про втручання Байдена в роботу ексгенпрокурора Шокіна

Gage Skidmore / Flickr

Суддя Печерського райсуд Києва Сергій Вовк зобовʼязав Офіс генерального прокурора розпочати розслідування щодо можливого втручання колишнього віцепрезидента США Джо Байдена в діяльність ексгенпрокурора Віктора Шокіна.

Ухвалу суду від 21 квітня опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень.

Рішення ухвалили за скаргою адвоката Олександра Телешецького, який представляє інтереси Шокіна. Вовк постановив, щоб у провадженні було зазначено, що у втручанні в діяльність Шокіна підозрюють саме Байдена.

«Зобовʼязати компетентну особу […] внести у Єдиний реєстр досудових розслідувань […] відомості про втручання в діяльність колишнього генпрокурора України саме колишнього віцепрезидента США», — йдеться у рішенні суду.

Відомості в ЄРДР мають внести за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 343 КПК України — втручання в діяльність працівника правоохоронного органу.

Раніше Шокін просив президента Володимира Зеленського забезпечити реагування правоохоронних органів на його заяви щодо можливого тиску Байдена.

Про що йдеться?

На президентських виборах у США, які відбудуться 3 листопада, ймовірним кандидатом від Демократичної партії може стати Джо Байден. Він вважається головним суперником Дональда Трампа на майбутніх виборах.

На початку грудня під час візиту до Києва адвокат Трампа Рудольф Джуліані тричі зустрічався з Шокіним. Про це «Бабелю» розповів колишній працівник посольства України в США Андрій Теліженко. Також раніше Джуліані стверджував, що Шокін був звільнений на прохання Байдена через розслідування діяльності компанії Burisma.

Джуліані також просив Державний департамент і Білий дім видати Шокіну візу, оскільки той обіцяв компромат на демократів.

У кінці січня 2020 року Шокін заявив, що його отруїли ртуттю, через що він ледь не помер. Він вважає, що до цього може бути причетний Байден.

27 лютого ДБР зареєструвало кримінальне провадження за заявою Шокіна про можливий тиск Байдена на нього. Причиною тиску, вважає Шокін, стало розслідування ГПУ стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був син ексвіцепрезидента США Джо Байдена Хантер.