Ексгенпрокурор Шокін просить Зеленського відреагувати на «бездіяльність» правоохоронців у справі щодо Байдена

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексгенпрокурор Шокін просить Зеленського відреагувати на «бездіяльність» правоохоронців у справі щодо Байдена

Марків Михайло / POOL / УНІАН

Ексгенпрокурор Віктор Шокін просить президента Володимира Зеленського забезпечити реагування правоохоронних органів на його заяви щодо можливого тиску ексвіцепрезидента США Джо Байдена. Про це на пресконференції заявив адвокат Шокіна Олександр Телешецький, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Адвокат стверджує, що провадження за заявою Шокіна від кінця лютого знаходяться в слідчому управлінні Нацполіції Києва, але слідчий фактично не робить ніяких дій щодо її розслідування. Також, за його словами, ДБР і Офіс генпрокурора не виконали ряд судових рішень щодо реєстрації та розслідування злочинів, про які заявляв Шокін.

«Очевидно, слідчому і прокурору поставлена ​​задача блокувати і ігнорувати цю справу», — заявив адвокат.

Також він додав, що Шокін просить про охорону, бо вважає, що його «життю може загрожувати небезпека».

Про що йдеться?

На президентських виборах у США, які відбудуться 3 листопада, ймовірним кандидатом від Демократичної партії може стати Джо Байден. Він вважається головним суперником Дональда Трампа на майбутніх виборах.

На початку грудня під час візиту до Києва адвокат Трампа Рудольф Джуліані тричі зустрічався з Шокіним. Про це «Бабелю» розповів колишній працівник посольства України в США Андрій Теліженко. Також раніше Джуліані стверджував, що Шокін був звільнений на прохання Байдена за розслідування діяльності компанії Burisma.

Джуліані також просив Державний департамент і Білий дім видати Шокіну візу, оскільки той обіцяв компромат на демократів.

У кінці січня 2020 року Шокін заявив, що його отруїли ртуттю, через що він ледь не помер. Він вважає, що до цього може бути причетним Байден.

27 лютого ДБР зареєструвало кримінальне провадження за заявою Шокіна про можливий тиск Байдена на нього. Причиною тиску, вважає Шокін, стало розслідування ГПУ стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був син ексвіцепрезидента США Джо Байдена Хантер.