«Спецоперація пʼятої колони». Порошенко випустив звернення через записи його розмов з Байденом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Спецоперація пʼятої колони». Порошенко випустив звернення через записи його розмов з Байденом

Петро Порошенко / Flickr

Лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко назвав публікацію нібито його розмов із віцепрезидентом США Джо Байденом «спецоперацією пʼятої колони Кремля».

Про це йдеться у його відеозверненні.

«Через втягування у передвиборчу боротьбу в Америці вони намагаються підірвати двопартійну підтримку України Сполученими Штатами. Як відомо, ця підтримка ґрунтується на консенсусі, — згоді і республіканців, і демократів максимально сприяти Україні у боротьбі із російською агресією і в наших намірах приєднатися до НАТО», — пояснив експрезидент.

Порошенко назвав Джо Байдена «другом і союзником України» і підкреслив, що Україна не втручалася у американські вибори 2016 року. Окрім цього, Порошенко заявив, що сьогоднішня пресконференція президента Володимира Зеленського породила «обґрунтовану підозру», що до цих плівок причетний Офіс президента.

«Аудіофайли, які вчора демонстрував випускник Вищої школи КДБ ім. Дзержинського у Москві, — сфабриковані. Але сировину вони могли здобути, зокрема, в Офісі чинного президента. СБУ має розслідувати, хто це зробив. З чиєї санкції? Кому це вигідно?» — заявив Порошенко.

Лідер «Євросолідарності» зазначив, що історія з плівками «вилилася у спецоперацію проти стратегічних стосунків України з Америкою», і він сподівається, що Зеленський зрозуміє ці очевидні речі.

«Це звернення значною мірою адресоване і йому. Як порада, до якої у нього є можливість дослухатися. Я своєю чергою, задію усі свої контакти, у тому числі, і в Америці, — і серед республіканців, і серед демократів, — для того, щоби вони не дали провокаторам жодного шансу підірвати наш стратегічний союз», — додав колишній голова держави.

Про що йдеться?

19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на Порошенка під час його перебування на посаді президента.

За словами Деркача, ідеться про дві частини записів. Перша стосується виділення Штатами $1 млрд в обмін на звільнення генерального прокурора Віктора Шокіна, за якого ГПУ розслідувала справу Burisma — компанії, в якій працював син Байдена.

Друга частина записів нібито стосується того, що Порошенко, попри відсутність коаліції у парламенті, блокував звільнення Кабінету міністрів і призначення дострокових виборів до Верховної Ради. Також, за словами Деркача, в аудіозаписах ідеться про вплив Байдена через наглядові ради великих держпідприємств.