Звіт розвідки США: У вибори найактивніше втручалися Росія та Іран, а Китай лишився осторонь

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Звіт розвідки США: У вибори найактивніше втручалися Росія та Іран, а Китай лишився осторонь

Pool / Pool

Американська розвідка виявила спроби Росії втрутитися у вибори президента, які відбулися у 2020 році.

Про це повідомляє Reuters.

Управління національної розвідки опублікувало 15-сторінковий звіт, згідно з яким Росія та Іран найбільше серед інших країн намагалися вплинути на американські вибори. У документі підкреслюється, що союзники Дональда Трампа «грали на руку Москві оманливими звинуваченнями» на адресу тодішнього кандидата Джо Байдена.

Автори доповіді вважають, що кампанію з очорнення Байдена санкціонував президент Росії Володимир Путін.

У звіті також згадуються й українські політики та чиновники, які сприяли поширенню дезінформації. Зокрема депутат Верховної Ради Андрій Деркач, проти якого вже ввели санкції, і бізнесмен Костянтин Килимник намагалися використовувати впливових людей в США і медіа, щоб вести кампанію про нібито корупційні звʼязки Джо Байдена і його сімʼї з Україною. У звіті зазначено, що «Путін тримав під наглядом діяльність Деркача».

У доповіді також спростовується інформація про те, що Китай втручався у вибори на боці Байдена. «Китай прагнув до стабільності у своїх відносинах зі Сполученими Штатами і не вважав результати виборів досить вигідними для себе, щоб ризикувати», — йдеться у звіті.

  • На початку лютого президент Байден заявив, що Росії доведеться заплатити за її агресивну політику.
  • 20 січня Джо Байден і віцепрезидент Камала Гарріс склали присягу — з цього моменту вони офіційно приступили до виконання своїх обовʼязків. Їхня команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.
  • 11 січня Міністерство фінансів США ввело санкції проти семи осіб і чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім нардепа Олександра Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.