У Китаї екс-заступника глави зовнішньої розвідки засудили до довічного увʼязнення. Він брав мільйонні хабарі та продавав секретну інформацію

Дата:

У Китаї суд міста Далянь засудив до довічного тюремного увʼязнення екс-заступника глави Міністерства держбезпеки КНР Ма Цзяня. Про це повідомляє «Сіньхуа».

Чиновника звинувачують у хабарництві, фіктивних ділових угодах і продажу секретної інформації.

Судовий процес над Ма Цзянем почався після скандалу з колишнім членом постійного комітету Політбюро ЦК Комуністичної партії Китаю (КПК) Чжоу Юнканом, якого в 2015 році теж засудиди до довічного увʼязнення. Слідство зʼясувало, що Чжоу і його родичі отримали хабарі на $21,3 млн.

У січні 2015 року Центральна комісія Компартії Китаю з перевірки дисципліни оголосила про початок розслідування відносно Ма Цзяня. Через рік, у 2016 році, він був виключений з КПК.

Міністерство держбезпеки КНР веде зовнішньополітичну розвідку за кордоном і контррозвідку на території Китаю

Ма Цзяня звинуватили у хабарництві на суму $14,56 млн, крім того він незаконно заробив майже 5 мільйонів юанів ($730 тис.) на торгівлі акціями на основі інсайдерської інформації.

Крім того, суд встановив, що Ма Цзянь постачав інформацію і співпрацював з найбільш розшукуваним втікачем з Китаю, мільярдером Го Венгуєм, який проживає в Нью-Йорку. Венгуй відомий своєю критикою деяких високопоставлених чиновників КНР, яких він звинувачує у корупції. У Китаї його звинувачують за 19 статтями, зокрема в хабарництві, шахрайстві, відмиванні грошей, викраденні людей і зґвалтуванні.

  • 19 листопада за фінансові порушення у Японії заарештували Карлоса Гона — голову автомобільної компанії Nissan і виконавчого директора Renault. Його звинуватили в тому, що у звітах для Токійській фондовій біржі він роками занижував свої доходи, а також використовував активи компанії в особистих цілях.
  • Одночасно з Гоном заарештували і директора Nissan Motors по роботі з клієнтами Грега Келлі, пізніше його відпустили під заставу в 70 млн єн ($635 тис.).