У Японії заарештували президента Renault і Nissan. Він роками занижував свої доходи у фінансових звітах

Автор:
Олена Мельник
Дата:

За фінансові порушення в Японії заарештували Карлоса Гона — голову автомобільної компанії Nissan і виконавчого директора Renault, повідомляє The Guardian .

У заяві Nissan сказав, що «протягом багатьох років» Гон у звітах для Токійської фондової біржі занижував свої доходи, а також використовував активи компанії в особистих цілях. Також до злочину причетний інший топ-менеджер Nissan — Грег Келлі.

Очікується, що рада директорів Nissan звільнить їх за порушення. Ринкова вартість Renault вже знизилася на €2 млрд — до €17 млрд. При цьому акції впали на 11%. Вартість цінних паперів Nissan у Німеччині впала на 12%.

За даними джерел газети Asahi Shimbun, Гона підозрюють у тому, що він не задекларував у країні частину винагороди, яку отримав у формі цінних паперів від Nissan Motor Co. Відсутність повних даних про винагороду в декларації в Японії вважається маніпулюванням інформацією на ринку.

  • Карлос Гон вважається однією з провідних фігур в автомобільній промисловості, він врятував Nissan від банкрутства, вивівши компанію з важкої кризи. Він приєднався до Nissan у 1999 році, після того як Renault придбала контрольний пакет акцій, і став його генеральним директором в 2001 році.
  • Гон за рік — з березня 2011 до березня 2012 року — заробив $12,5 млн і став найбільш високооплачуваним топ-менеджером в Японії.