Акції Twitter здешевшали після бану Дональда Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Videvo

Акції Twitter упали в ціні після бану акаунта президента США Дональда Трампа, якого компанія звинуватила в провокуванні насильства після майже року зауважень щодо поширення неправдивої інформації — конспірології чи викривлених фактів.

Про це повідомляє Reuters.

У перший торговий день на біржах акції компанії впали на 8% у Німеччині й настільки ж у США. Twitter заблокував акаунт американського президента з 88 млн підписниками невдовзі після заворушень у Вашингтоні, внаслідок яких загинуло п’ятеро людей. 6 січня Трамп заохотив натовп своїх прибічників до штурму Капітолія, де конгресмени затверджували обрання президентом Джо Байдена.

Син Дональда Трампа пояснив блокування акаунта змовою впливових лівих та порівняв Twitter із Леніним та Сталіним. Російський опозиційний політик Олексій Навальний, який торік пережив замах на своє життя з боку російських спецслужб, звинуватив керівництво соцмережі Twitter у цензурі. За його словами, блокування акаунта чинного президента США Дональда Трампа стане небезпечним прецедентом для придушення свободи слова.

Трамп, який не погоджується зі своєю поразкою на виборах, переконує прибічників у масових фальсифікаціях під час голосування, проте не надає доказів. Раніше він погоджувався добровільно передати владу Байдену попри свою незгоду з його перемогою. Також Трамп відмовився бути присутнім на інавгурації нового президента 20 січня.

Обраний президент Джо Байден назвав штурм Конгресу прибічниками Трампа заколотом. Верховний суд США висунув звинувачення в незаконному проникненні до Конгресу щонайменше 40 особам. Правоохоронці вже заарештували найпопулярніших учасників штурму — «вікінга» та крадія меблів.

Також чинного президента заблокувала соцмережа Facebook. Голова компанії Марк Цукерберг звинуватив Трампа у спробі завадити законній передачі владі переможцю виборів Джо Байдену та оголосив бан щонайменше до дня інавгурації нового глави держави.