Через підрив Каховської ГЕС постраждала вся флора й фауна нацпарку «Нижньодніпровський». Збитки оцінюють у понад 46 млрд грн

Автор:
Ліза Бровко
Дата:

Через підрив Каховської гідроелектростанції національний парк «Нижньодніпровський» зазнав збитків у 46,5 мільярда гривень.

Про це пише Штаб із ліквідації наслідків підриву ГЕС за матеріалами Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Вода піднялася на 3,5 м на території близько 80 тисяч гектарів, від чого майже всі острови «Нижньодніпровського» опинилися затопленими.

Міндовкілля

Увесь видовий склад флори (понад 1 016 видів рослин) та фауни нацпарку постраждав від затоплення, а деякі види — під загрозою зникнення, зокрема, кабани, лані, олені благородні, козулі, зайці-русаки, фазани, бобри, ондатри.

Національний природний парк «Нижньодніпровський» — природоохоронна територія у Херсонській області. Територія НПП «Нижньодніпровський» — один з найцінніших природних заплавно-літоральних комплексів у Європі. У дельті Дніпра і на прилеглих територіях збереглися типові та рідкісні угруповання заплавних лісів, боліт, лук, піщаних степів, степових схилів Дніпра та балок, відслонень гірських порід, серед яких 12 рідкісних типів рослинності, які включені до Зеленої книги України. Також там мешкає 71 вид тварин, росте 32 види рослин, що включені до Світового Червоного списку МСОП, до Європейського Червоного списку, до Червоної книги України та до Червоного списку Херсонської області.