Відбудова Каховської ГЕС триватиме 5 років і коштуватиме до мільярда доларів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Відбудова Каховської ГЕС коштуватиме до $1 млрд та триватиме пʼять років.

Про це керівник «Укргідроенерго» Ігор Сиротa розповів у бліцінтервʼю для Forbes.

За його словами, водосховище спустошиться до «мертвої точки» приблизно за чотири доби.

«Пік спрацювання водосховища, коли води буде найбільше, очікується сьогодні після обіду о 16—17 годині», — зазначив він.

Сиротa наголосив, що по Запорізькій АЕС ситуація контрольована, катастрофічних наслідків не очікується. Головна проблема — без води залишиться велика частина трьох областей: Херсонської, Миколаївської та Запорізької.

За приблизними оцінками, 35—37 сіл буде затоплено.

«За нашими розрахунками, за 7—10 днів усе це буде спрацьовано і вся вода відійде далі у море», — додав Сирота.

В ефірі телемарафону він додав, що «Укргідроенерго» вже розпочало фахові обговорення, як після деокупації швидко перегородити греблю. До цього залучені фахівці проєктного інституту та будівельники.

Крім того, фахівці обговорюють заходи, як подати воду з верхніх водосховищ Дніпровського каскаду для забезпечення областей, які страждатимуть від нестачі води.

  • Уночі 6 червня гребля Каховської ГЕС у Херсонській області була зруйнована вибухом, розпочалась евакуація мешканців із небезпечних районів. Україна звинуватила в підриві ГЕС росію, а окупаційна влада Херсонської області заявила про «обстріл» ГЕС. Через підрив дамби Каховської ГЕС під загрозою опинилася Запорізька атомна електростанція, також можливе позбавлення питної води людей на півдні Херсонщини й у Криму та знищення частини населених пунктів і біосфери.
  • На правому березі Дніпра у критичній зоні підтоплення опинилися 16 тисяч людей, у регіоні оголосили евакуацію.
  • Можуть бути негативні наслідки для Запорізької атомної електростанції, проте ситуація контрольована. Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, а вода з цього водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС.