Від початку вакцинації в Україні щеплення отримали майже 10 тисяч громадян. За останню добу зробили понад 2 тисячі інʼєкцій

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Від початку вакцинації в Україні щеплення отримали майже 10 тисяч громадян. За останню добу зробили понад 2 тисячі інʼєкцій

Matt Allworth / Flickr

За останню добу в Україні зробили 2 620 щеплень від коронавірусу. Всього від початку кампанії вакцинації інʼєкцію отримали 9 568 осіб. Наразі всі громадяни отримують першу дозу вакцини.

Про це повідомляє «Коронавірус інфо».

Найбільше щеплень зробили у Київській — на вакцинацію прийшли 310 людей. Також порівняно багато уколів робили на Дніпропетровщині (250), Тернопільщині (228), Донеччині (220) та Рівненщині (200).

В інших областях України зробили до 100 щеплень. Найменше громадян вакцинували на Закарпатті (30), Сумщині та Буковині (по 40).

Кампанія з вакцинації в Україні наразі використовує препарат Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили за день до старту. Через особливості логістики деякі міста та області отримали вакцину раніше за інші. 1 березня в країні також запрацював сайт для запису на вакцинацію від коронавірусу.

Після старту вакцинації МОЗ зафіксував сім скарг, але «всі вони несерйозні», тому у відомстві закликають не панікувати. Разом з тим у МОЗ розповіли, що після вакцинації від коронавірусу можливе підвищення температури та почервоніння в місці інʼєкції.

Від коронавірусу вже вакцинувався президент Володимир Зеленський, міністр охорони здоровʼя Максим Степанов, якому зробили укол в прямому ефірі, та головний санлікар Віктор Ляшко. Усім трьом зробили щеплення препаратом Covishield від AstraZeneca.

  • Посол Великої Британії Мелінда Сіммонс спростувала закиди, ніби вакцина від коронавірусу розробки компанії AstraZeneca та Covishield, виготовлений в Індії за її ліцензією — різні препарати. Раніше колишній президент України Петро Порошенко називав цю вакцину «гівном».
  • У Міністерстві охорони здоров’я опублікували спростування найпоширеніших фейків про вакцинацію, зокрема про те, що вона призводить до смертей чи не захищає від зараження коронавірусом. Насамперед у відомстві розповіли, що вакцина Covishield, яка виготовлена на індійському заводі, є повним аналогом вакцини AstraZeneca.
  • Китайська вакцина від коронавірусу компанії Sinovac може не прибути в Україну 6 березня. Вакцину було зареєстровано 6 лютого в Китаї, тож 6 березня її тільки мають відправити до України.
  • Міжнародна глобальна ініціатива COVAX оприлюднила план перших поставок вакцин від коронавірусу. Україна отримає 1,78 млн доз вакцини від AstraZeneca, які будуть виготовлені на власних потужностях компанії.
  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцини від коронавірусу різних виробників. Першу партію в 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.