Глава МОЗ Степанов вакцинувався від коронавірусу в прямому ефірі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Міністерства охорони здоровʼя Максим Степанов зробив щеплення від коронавірусу в прямому ефірі — в Олександрівській клінічній лікарні Києва. Трансляція велася на сторінці міністерства.

Перед уведенням вакцини Степанову поміряли температуру й тиск. Після щеплення міністр наголосив, що почувається «краще, ніж до вакцинації».

Степанов також повідомив, що наступним вакцинується президент Володимир Зеленський — разом із військовими.

Зазначимо, що кампанія з вакцинації в Україні почалася 24 лютого. Щеплення роблять препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили за день до старту. Через особливості логістики деякі міста та області отримали вакцину раніше за інші. 1 березня в країні також запрацював сайт для запису на вакцинацію від коронавірусу.

Загалом з початку вакцинації щеплення зробили понад 3,1 тисячі осіб. Лідером зі щеплень залишається Черкаська область — там на кінець лютого вакцину отримали 270 осіб.

Після старту вакцинації МОЗ зафіксувало сім скарг, але «всі вони несерйозні», тому у відомстві закликають не панікувати. Разом з тим у МОЗ розповіли, що після вакцинації від коронавірусу можливе підвищення температури та почервоніння в місці уколу.

  • Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікують ще 1,5 мільйона доз цієї самої компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.