В Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу — це 500 тисяч доз препарату AstraZeneca

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу — це 500 тисяч доз препарату AstraZeneca

Matt Allworth / Flickr

В Україну прибула перша партія з 500 тисяч доз вакцини проти коронавірусу Oxford/AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. Літак з вантажем приземлився в аеропорту «Бориспіль». Про це повідомляє «Суспільне».

Президент Володимир Зеленський оприлюднив відео, як вакцину вивантажують.

Борт з медпрепаратом вилетів з Мумбая 22 лютого та дістався Києва із зупинкою у Стамбулі. Далі пів мільйона доз вакцини будуть розподілені між регіонами і почнеться перший етап вакцинації.

Напередодні заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко заявив, що після вирішення логістичних проблем Україна має отримувати вакцину «фактично кожні 10 днів».

Вакцину AstraZeneca розробили Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. 23 лютого Міністерство охорони здоровʼя зареєструвало цю вакцину в Україні для екстреного медичного застосування.

Яка ефективність вакцини AstraZeneca?

У листопаді в компанії AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а за місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу, ефективність такого методу — 62%. Отже, середня ефективність вакцини становить 70%.

Вакцини від AstraZeneca вважаються найбільш доступними для усього світу через низьку ціну та відносно прості умови зберігання.

ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим старшим за 18 років. В організації наголошують, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей віком від 65 років.

Чому назву вакцини AstraZeneca, яка прибула в Україну, вказують як Covishield?

Covishield — це індійський аналог вакцини AstraZeneca. Торік AstraZeneca уклала угоду на виробництво своєї вакцини з одним зі світових лідерів — індійським інститутом Serum Institute of India. Інститут виготовляє цю вакцину за ліцензією AstraZeneca. Індійська AstraZeneca отримала локальну назву Covishield.

Зазначимо, вакцинація від коронавірусу мала розпочатися в Україні 15 лютого, але її відтермінували через затримки у постачанні. 19 лютого глава МОЗ Степанов вилетів до Індії для переговорів із найбільшим виробником вакцин у світі — Serum Institute of India. 21 лютого Степанов повідомив про відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca із заводу-виробника в індійському місті Пуне.

  • Нагадаємо, Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, вакцину закуплять за державні кошти напряму у виробників.
  • Національний план передбачає, що всіх українців прищеплять державним коштом. У плані МОЗ визначено 9 груп ризику — тих, хто належить до них, вакцинують у першу чергу.