В Україні зареєстрували вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Сьогодні очікують на першу партію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Україні зареєстрували вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Сьогодні очікують на першу партію

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину проти COVID-19 розробки Оксфордського університету та британсько-шведської компанії AstraZeneca для екстреного медичного застосування. У вівторок, 23 лютого, очікують на поставку першої партії препарату — 500 тисяч доз. Про це МОЗ повідомив у Facebook.

Вакцина має торговельну назву Covishield. Відповідно, вакцина Covishield, яка прибуває до України, офіційно зареєстрована. Її виробляють на заводі Serum Institute (Індія). Cередня ефективність цієї вакцини становить 70%.

Зазначимо, вакцинація від коронавірусу мала розпочатися в Україні 15 лютого, але її відтермінували через затримки у постачанні. 19 лютого Степанов вилетів до Індії для переговорів із найбільшим виробником вакцин у світі — Serum Institute of India. 21 лютого Степанов повідомив про відвантаження першої партії вакцин AstraZeneca із заводу-виробника в індійському місті Пуне. Пів мільйона доз вакцини їдуть до України і далі будуть розподілені між регіонами.

  • Нагадаємо, Україна отримала інформацію від COVAX про постачання від 2,2 до 3,7 млн доз вакцин Oxford/AstraZeneca у І–ІІ кварталі 2021 року. Крім того, вакцину закуплять за державні кошти напряму у виробників.
  • Національний план передбачає, що всіх українців прищеплять державним коштом. У плані МОЗ визначено 9 груп ризику — тих, хто належить до них, вакцинують у першу чергу.