ВООЗ схвалила використання вакцини AstraZeneca в екстрених випадках

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ВООЗ схвалила використання вакцини AstraZeneca в екстрених випадках

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Всесвітня організація охорони здоровʼя схвалила використання вакцини від коронавірусу розробки британської компанії AstraZeneca й Оксфордського університету. Це дозволить надіслати країнам препарат у рамках ініціативи COVAX. Про це на брифінгу заявив глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, повідомляє пресслужба організації.

У повідомленні наголошується, що схвалені два варіанти препарату.

«Тепер у нас є все необхідне для швидкого поширення вакцин. Але нам все ще потрібно нарощувати виробництво», — заявив Гебреєсус.

Раніше ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим старшим за 18 років. В організації наголошують, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, зокрема й для людей віком від 65 років.

У листопаді в AstraZeneca повідомили, що під час випробувань перевірили два варіанти введення вакцини, які показали різну ефективність. У першому випадку добровольцям спочатку ввели половину дози вакцини, а за місяць — повну. Результат таких випробувань показав ефективність вакцини у 90%. У другому випадку добровольці обидва рази отримували повну дозу, ефективність такого методу — 62%. Отже, середня ефективність вакцини становить 70%.

Як виявилося пізніше, половинчасті дози виявилися виробничою помилкою, однак AstraZeneca отримала дозвіл використовувати їх у дослідженні. Після цього компанія оголосила про повторне випробування.

Вакцини від AstraZeneca вважаються найбільш доступними для усього світу через низьку ціну та відносно прості умови зберігання. До кінця року там планують виробити 3 мільярди доз вакцини.