Половина дози вакцини від коронавірусу AstraZeneca, яка дала кращий результат за повну, виявилася помилкою на виробництві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Половина дози вакцини від коронавірусу AstraZeneca, яка дала кращий результат за повну, виявилася помилкою на виробництві

health.mil

На початку цього тижня компанія AstraZeneca, що розробляє вакцину від коронавірусу в співпраці з Оксфордським університетом, повідомила про більшу ефективність половини дози. Виявилося, що це результат помилки на виробництві.

Про це повідомляє Bloomberg.

У звіті про дослідження, що продемонструвало 90% ефективності половини дози вакцини, не було зазначено, чому обрали саме такий об’єм препарату. Пізніше партнери компанії розкрили цю технічну дрібницю, що поставило нові питання перед виробником однієї з найочікуваніших вакцин.

Також стало відомо, що половину дози давали молодшій категорії учасників випробувань, але випадково — просто на заводі неправильно розливали препарат.

Ця новина викликала занепокоєння в інвестиційних компаній, які очікували на якнайшвидшу реєстрацію вакцини та її випуску на ринок. Проте розробники заявили, що коли виявили помилку, це обговорили з регуляторами, які й дозволили випробування в двох режимах.

Аналітика Bloomberg вказує, що різна ефективність вакцини AstraZeneca є випадковістю або, імовірніше, наслідком вікової різниці між учасниками випробувань.

«Дозвіл, базований на поточних даних, означає, що людям щеплять вакцину, справжня ефективність якої невідома», — йдеться в повідомленні.