Країни, що розвиваються, ставлять на вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Вона коштуватиме в кілька разів дешевше за інші

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Країни, що розвиваються, ставлять на вакцину від коронавірусу AstraZeneca. Вона коштуватиме в кілька разів дешевше за інші

Pan American Health Organization PAHO / Flickr

Успіхи у випробуваннях вакцин від коронавірусу на основі генних технологій від компаній Pfizer та Moderna дали світу надію, проте більшість країн розраховує на вакцину від іншого виробника — AstraZeneca. Препарати від цієї компанії будуть дешевшими та логістично вигіднішими.

Про це повідомляє Bloomberg.

Дані про фінальний етап випробування вакцини AstraZeneca з’являться дуже скоро, і країни з низькими та середніми доходами роблять ставку на її успіх. Розробка Оксфордського університету відповідатиме за більш ніж 40% поставок вакцин до країн, що розвиваються.

Вартість вакцини AstraZeneca буде в 5—10 разів нижчою за генні розробки Pfizer та Moderna — вона становитиме $4—5. Її вироблятимуть у багатьох країнах від Індії до Бразилії, і вона буде простішою в доставці. Для зберігання цієї вакцини не потрібні наднизькі температури.

Глобальна програма вакцинації Covax від ООН планує рівномірно доставляти вакцини до країн-учасниць, частину з яких надасть AstraZeneca. Компанія виявилась найактивнішою в досягненні домовленостей про постачання — її поставки становитимуть ⅓ 3,2 млрд доз усіх вакцин.

В першу чергу поставки прямуватимуть до Латинської Америки, Африки, Близького Сходу, Азії та Східної Європи. Компанія вважає, що не отримає з продажу вакцин за такими низькими цінами ніякого прибутку.